Vučić: Srbija nije promenila stav o Kosovu nakon Vašingtonskog sporazuma

Stav Srbije po pitanju Kosova nije se promenio nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za ruske medije, prenosi Sputnjik.

“Što se tiče stava Srbije, on je ostao nepromenjen”, odgovorio je Vučić na pitanje novinara.

Vučić je naglasio da je reč isključivo o ekonomskoj normalizaciji.

“Tamo ne postoji nijedan politički momenat”, precizirao je on.

Predsednik Srbije istakao da nije naročito optimističan u pogledu rešavanja političkih pitanja.

“Očigledno je da nam predstoji veoma duga, teška, rekao bih, čak i bolna potraga za kompromisom, ako je to uopšte moguće”, zaključio je Vučić.

Vučić je takođe skrenuo pažnju na to da Srbija nije potpisala dokument u kojem Izrael priznaje Kosovo, a Kosovo Izrael.

“Ovo je razlika između srpske i albanske verzije dokumenata koji su potpisani. Nismo potpisali trilateralni dokument”, rekao je on.

Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su 4. septembra sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa uz posredovanje američkog predsednika Donalda Trampa u Beloj kući.

Prema izveštajima medija, sporazum, između ostalog, predviđa investicije od 13 milijardi dolara u zajedničke projekte, uključujući infrastrukturu.

Vučić je dodao da će Srbija štititi svoju teritoriju bez pridruživanja bilo kojim vojnim strukturama.

“Srbija nikada neće ući u NATO niti bilo koju drugu vojnu strukturu. Biće nezavisna, samostalna, slobodna država koja se pridržava politike vojne neutralnosti”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija nikada neće uvesti sankcije protiv Rusije, čak i u slučaju pritiska na Beograd.

“Srbija nije uvodila i nikada neće uvoditi sankcije Rusiji. Uprkos činjenici da smo bili pod pritiskom i verovatno ćemo biti pod pritiskom, i nalazimo se na evropskom putu, ali ćemo zadržati svoju stav i nećemo kvariti odnose sa Rusijom”, zaključio je Vučić.

Izvor: Kosovo online / Sputnjik

Comments