U Šilovu održan Veliki književni čas

Veliki književni čas u okviru manifestacije “Zavičajni susreti pisaca Kosovskog Pomoravlja” održan je u Šilovu.  Pred malobrojnom publikom, zbog pandemije koronavirusa, svojim stihovima predstavli su se domaći pisci kao i oni u rasejanju. Bilo je ovo veče za pamćenje.

Nakon trogodišnje pauze, susreti zavičajnih pisaca nastavljeni su zahvaljujući direktoru Kulturno prosvetnog centra u Šilovu, Mladenu Stankoviću.

“Drago mi je što mogu da pozdravim naše čuvare materijalne i nematerijalne kulturne baštine, ljude koji pisanim rečima daju ogroman doprinos očuvanju srpstva na ovim prostorima”, rekao je Stanković u uvodnom delu programa.

Prvi dan manifestacije završen je velikim književnim časom I dodelom povelja I blagodarnica. Prvu nagradu, Povelju “Sveti knez Lazar” za 2019.godinu dobio je Srećko Simić iz Vrbovca, jedan od retkih pisaca za decu iz Kosovskog Pomoravlja.

” 2011.godine dobio sam nagradu za prozu, a sada za ukupan rad u pisanju. Znači mi mnogo”, kaže za Puls Simić i podseća da je prvog oktobra dobio Zlatnu značku Kulturno prosvetne zajednice Srbije.   

Povelju “Sveti knez Lazar” za 2020.godinu  dobio je Predrag Pešić. On  je najpoznatiji haiku pesnik sa Kosova I Metohije. Rođen je u Trpezi kod Kosovske Vitine, a živi u Smederevu. Prevođen je na više jezika, a dva puta je uvršten u sto najaktivnijih haiku pesnika Evrope, 2010. i 2013.godine. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada.

Pesnikinji Milici Stanojević Simonović iz Šilova dodeljena je Povelja “Dimitrija Kantakuzina” za 2019.godinu,  a za 2020. dobitnik je Novica Đorđević Kosov.

“Ova nagrada je podstrek da treba raditi i stvarati”, kaže Milica.  

Manifestacija ima veliki značaj, kako za same stvaraoce, tako i ljude koji prate I čitaju dela ovih pisaca.

“Ovo je jedinstvena prilika da na godišnjem nivou svi pisci prezentuju svoje stvaralaštvo na širem području Kosovskog Pomoravlja”, kaže Stanislav Kojić, predsednik žirija. “Na ovaj način pokušavamo da afirmišemo nove mlade stvaraoce da bi ostavili duboke tragove koji će imati veliki značaj za neka buduća pokolenja”, kaže Kojić.  

Povelja “Zarija R. Popović” za 2019.godinu dodeljena je  Stevanu Laziću, a za 2020. Trajki Zdravković. Povelju “Atanasije Urošević” za istraživanje kulturne baštine Kosovskog Pomoravlja dobio je Zoran Maksimović iz Gornjeg Livoča, dok povelju “Vladimir Cvetanović” , za književnu kritiku ove godine žiri nije dodelio.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Gnjilane i Kancelarije za KiM, uz poštovanje mera protiv širenja pandemije koronavirusa.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još