• Početna>
  • Vesti>

Tači: Sa Lajčakom sam razgovarao o konačnom sporazumu Kosova i Srbije

Kosovski predsednik Hašim Tači poručio je posle susreta sa specijalnim izaslanikom EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da je na sastanku pre svega razgovarano o postizanju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, prenosi Koha.

Tači je istakao da je sa Lajčakom u Prištini imao prijateljski razgovor.

“Mogu da zaključim da je naš razgovor bio korektan, konstruktivan, otvoren i prijateljski, a odnosio se na pronalaženje mogućnosti za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije koji bi značio uzajamno priznavanje i mogućnost da Kosovo uđe u UN“, rekao je Tači.

On je uputio i poziv Evropskoj uniji da brže krene u liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

“Jedina budućnost Kosova je da bude deo NATO i EU, i s tim u vezi EU mora brzo krenuti ka liberalizaciji viza jer se dešavaju nepravda i kažnjavanje. Kosovo je ispunilo sve kriterijume. Verujem da je došlo vreme da Evropska unija stavi na sto mogućnost razgovora o uzajamnom priznavanju, jer bi to trebalo da bude prva tačka sporazuma. Želim da verujem da samo uzajamno priznavanje može biti jedina prilika koja garantuje stabilnost u regionu i prijateljstvo između naše dve zemlje i garantuje mir“, poručio je Tači.

Kosovski predsednik je istakao da je o istim temama sa Lajčakom pričao u Briselu, ali i sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu.

“Vidim koordinaciju EU i SAD. To je dobra i ohrabrujuća poruka da budemo jedinstveni i jedinstveni u odnosu na Srbiju, što bi omogućilo ekonomski razvoj“, zaključio je Tači.

Izvor: Kosovo online / Koha ditore

Comments

Pročitaj još