Preminuo 1 pacijent, zaraženo još 245 osoba

Prema poslednjim podacima koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 245 osoba, a od posledica zaraze preminuo je 1 pacijent. Testirano je 6.428 uzoraka.

Hospitalizovano je još 80 ljudi, što je najveći broj od 2. septembra. Na respiratorima su 22 pacijenta.

Raste broj zaraženih u Srbiji, a stručnjaci upozoravaju da je među obolelima najviše mladih.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je za RTS da koronavirus pokazuje da povećava svoj potencijal, ali da se broj novih slučajeva zaravnjuje na višem nivou. Istakao je da je nezahvalno licitirati sa brojem novih slučajeva, kao i da je važno usporiti širenje zaraze kako bi zdravstveni sistem opstao.

Direktorka KBC “Bežanijska kosa” Marija Zdravković kaže da je situacija trenutno stabilna i da je u toj bolnici zbrinuto oko 90 pacijenata. To je, kaže, povećanje u odnosu na pre sedam ili deset dana, ali dodaje da je još uvek manje nego u prva dva navrata korone.

“Klinička slika je obostrana pneumonija, koja najčešće prolazi za nedelju dana, međutim kod pacijenata koji imaju slab imunitet i druge bolesti, dolazi do komplikacija. Trenutno imamo tri pacijenta na respiratoru, to su pacijenti koji su životno ugroženi”, navodi Zdravkovićeva.

Fabrika “Jura” u Nišu ponovo je žarište koronavirusa, pošto je u toj firmi poslednjih mesec dana zaraženo više od 60 radnika.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još