Popović: Albanci nipodaštavaju Evropsku uniju

Predsednik opštine Gračanica i član predsedništva Srpske liste Srđan Popović kaže da je zabrinjavajuće da ni posle sedam i po godina nije formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), koja je veoma važna za srpski narod na Kosovu, prenosi Tanjug.

Popović je naveo da Albanci nipodaštavaju EU, koja je garant Briselskog sporazuma, i ne poštuju ono što potpišu.

Kako je naveo, zabrinjava činjenica da se srpskom narodu ne dozvoljava da se organizuje i zaštiti svoj biološki opstanak na prostoru Kosova.

“Neverovatno je EU ne može da utiče na Albance da se formira ZSO. Prištinska strana nije ispunila nijedniu od svojih obaveza, dok smo sa druge strane mi uradili sve”, rekao je Popović za TV Pink.

Podseća da je sa prostora Kosova raseljeno 250.000 Srba, da ima dosta kidnapovanih, ubijenih i da ti zločini još nisu rešeni.

“Naš predsednik Aleksandar Vučić pružio je ruku, pokazao da želimo da radimo na miru i stabilnosti na prostorima gde je to preko potrebno. Sa druge strane za to ne postoji razumevanje Albanaca”, rekao je Popović.

Napominje da se sada vidi da EU nema mehanizama da natera Albance da sprovedu ono što su potpisali.

Upitan šta znači najava da će Srbi da se povuku iz prištinskih institucija ukoliko se međunarodna zajednica ne sprovede Briselski sporazum, Popović je rekao da je to težak i odgovoran korak prema srpskom narodu na Kosovu, ali da ne postoji drugačiji vid borbe.

“U Gračnici su ljudi mislili da će sa formiranjem ZSO mnoge stvari da se promene u pogledu bezbednosti. Taj osećaj nebezbednosti govori da tu ne možemo da gradimo svoju budućnost. Ne vidim da postoji bilo kakvo rešenje”, zaključio je Popović.

Izvor Tanjug

Comments

Pročitaj još