Kurti i Lajčak o procesu, ciljevima i razvoju dijaloga

Pokret Samoopredeljenje saopštio je da je lider te stranke Aljbin Kurti razgovarao danas sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom o procesu, ciljevima i razvoju dijaloga Kosova i Srbije, prenosi Gazeta Ekspres.

Lajčak je, zajedno sa svoja tri savetnika, otišao u sedište Samoopredeljenja, nakon sastanaka sa političkim liderima u Prištini. 

U sedištu Samoopredeljenja su ih dočekali Kurti i članovi te stranke Arben Vitia, Arberie Nagavci i Fitore Pacoli.

“Sastanak je održan u okviru posete Lajčaka Kosovu i njegovih sastanaka sa političkim i institucionalnim liderima. Na sastanku su Kurti i Lajčak izneli svoje stavove i gledišta u vezi sa procesom, ciljevima i razvojem dijaloga”, navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

Kurti je, dodaje se, informisao Lajčaka takođe o napretku procesa unutrašnjih izbora u Samoopredeljenju koji je već završen u oko 10 odsto centara, o alternativnom upravljanju i njegovih pet stubova.

“Takođe, Kurti je govorio o četiri slučaja koja se već dugo obrađuju na Ustavnom sudu i za koja još uvek ne postoji presuda te institucije, uprkos činjenici da bi prema njima trebalo da se postupa prioritetno, s obzirom na njihov značaj i osetljivost”, ističe se u saopštenju.

S druge strane, dodaje se, Lajčak je govorio o značaju i potrebi nastavka dijaloga između Kosova i Srbije.

“Lajčak je istakao da je dijalog koji vodi EU ozbiljan proces koji ima dva osnovna cilja: potpunu normalizaciju odnosa i približavanje dveju zemalja EU. Dakle, dijalog između dve zemlje kao proces i konačni sporazum kao rezultat usko su povezani sa evropskom budućnošću Kosova i Srbije. S tim u vezi, ne može biti vakuuma, već ili napretka ili nazadovanja, naveo Lajčak”, navodi se u saopštenju.

Kurti je govorio o dijalogu, okarakterisavši ga kao veoma važan i naglasio potrebu da dijalog bude dobro pripremljen i da ga vodi druga vlada.

“Na kraju se Kurti složio da je dijalog veoma važan. Budući da je proces od takvog značaja, mora biti dobro pripremljen, sa jasnim principima i ciljevima, sa legitimnim i kredibilnim vladama i okvirom koji su unapred dogovorile uključene strane i kontinuiranim uključivanjem i odobravanjem Skupštine Kosova”, ističe se u saopštenju.

Kurti i Lajčak, kako se navodi, dogovorili su se da ostanu u kontaktu kako bi održali i unapredili dosadašnju saradnju.

Izvor:  Kosovo Online/Gazeta express

Foto: Gazeta Ekspress

Comments

Pročitaj još