• Početna>
  • Vesti>

Hoti sa Lajčakom: Ovo nije lak proces, veoma teška tema Zajednica srpskih opština

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraavi u Prištini. Avdulah Hoti je rekao da je poseta Miroslava Lajčaka organizovana kako bi se uradila procena dosadašnjeg toka dijaloga i kako bi se uradili planove za naredne sastanke u tom procesu.

Kosovski premijer Avdulah Hoti je rekao “da ovo nije lak proces i da ima veoma teške teme kao što su Zajednica srpskih opština”.

Rekao je da u Prištini nisu strana koja blokira dijalog. Po prvi put kaže da u Prištini igraju glavnu ulogu ka postizanju sporazuma o uzajamnom priznavanju, nakon dve godine blokade.

Ponovio je da imaju dogovor sa partnerima da je potrebno da se postigne sporazum o normalizaciji odnosa i uzajamnom priznavanju.

Kazao je da je sporazumima o Zajednici 2013. i 2015. godine to pitanje završeno. Postoji mišljenje Ustavnog suda i kako je naveo postoje sve garancije da Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja.

Na pitanje kako će reagovati na najavu da će predstavnici Srpske lista napustiti institucije ako ne bude formirana Zajednica srpskih opština, odgovorio je:

“Ovo nije vlada koja deluje na osnovu nečijih pretnji. Ja ne radim pod pretnjom. Imamo koalicione sporazume sa drugim partijama uključujući i Srpsku listu. Za sve vreme trudim se da se ti sporazumi poštuju. Mi razgovaramo o konačnom sporazumu, to je načelo koje smo dogovorili sa našim partnerima. Neće biti ničega pojedinačno dok se ne zaključi sporazum o obostranom priznavanju. Potom ćemo početi sa sprovođenjem tih obaveza na osnovu sporazuma”. 

Tokom posete od 13. do 15. oktobra, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak sastaće se sa svim političkim liderima, međunarodnom zajednicom i predstavnicima civilnog društva. 

Uoči dolaska Miroslava Lajčaka u Prištinu, iz kosovske vlade poručuju da stoje iza principa da o formiranju Zajednice srpskih opština neće da pregovaraju, kao ni o jednom drugom sporazumu koji je ranije potpisan i odobren u kosovskoj skupštini.

Iz Brisela je najavljeno da Lajčak dolazi na Kosovo kako bi aktivirao proces dijaloga, posustalog zbog neslaganja Beograda i Prištine o otvaranju razgovora i formiranju Zajednice srpskih opština, dogovorene briselskim sporazumima 2013. i 2015. godine.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još