• Početna>
  • Vesti>

Ako Priština nastavi da blokira ZSO, Srbi najavljuju napuštanje svih kosovskih institucija

Odbijanje Prištine da razgovara o Zajednici srpskih opština predstavlja udar na vitalne interese srpskog naroda i ugrožava njegova kolektivna politička, ekonomska i socijalna prava, zaključeno je na sastanku direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, doskorašnjeg direktora Marka Ðurića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova.

“Formiranje Zajednice srpskih opština je strateški interes Srba na Kosovu i Metohiji, i svako ignorisanje obaveze da ona bude formirana sa svim onim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima biće tretirano kao otvoreni napad na stečena prava našeg naroda. Srbi su pristali da učestvuju u prištinskim institucijama upravo zato što im je garantovano da će dobiti čvrste garancije poštovanja kolektivnih prava kroz Zajednicu srpskih opština, i zato su, između ostalog, i pristali na osnivanje lokalnih vlasti i drugih institucija po prištinskom sistemu“, navedeno je u zaključcima.

Istaknuto je da, ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni pred Evropskom unijom potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, i biće razmotrena mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanja svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na Kosovu.

Predstavnici Srba sa Kosova iskazali su zabrinutost zbog sve češćih napada na pripadnike srpskog naroda, njihovu imovinu i svetinje, i posebno su revoltirani zbog napada na decu.

Dogovoreno je da će, uz pomoć institucija Republike Srbije, najodlučnije svim dostupnim kanalima zahtevati od međunarodne zajednice da garantuje bezbednost u svim mestima u kojima Srbi žive.

Na sastanku je izraženo zajedničko nezadovoljstvo zbog odbijanja Prištine da sa nadležnim institucijama Beograda sarađuje na rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića i opstrukcija kojima prištinski pravosudni organi pokušavaju da zaštite nalogodavce i počinioce zločina. Na sastanku su osuđeni svi pokušaji političke zloupotrebe ovog slučaja.

“Srbi sa Kosova i Metohije zahvalni su predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na doslednoj i odlučnoj pomoći i nastaviće da bezrezervno podržavaju nastojanja Beograda da političkim i diplomatskim sredstvima zaštiti srpske državne i nacionalne interese na Kosmetu. Srbi sa Kosova i Metohije imaju apsolutno poverenje u predsednika Aleksandra Vučića i njegovu nepokolebljivost u borbi za srpski narod u pokrajini, a naročitu zahvalnost duguju donedavnom direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću kao ključnom akteru te borbe, koju će nastaviti i sa pozicije ambasadora Srbije u SAD“, navedeno je u zaključcima sa sastanka.

Posebna zahvalnost iskazana je zbog najvećeg investicionog talasa u srpskim sredinama na Kosovu u poslednjih nekoliko decenija, uz ocenu da je ekonomska samoodrživost srpskog naroda u pokrajini jedan od najvažnijih preduslova njegovog opstanka.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još