Lajčak: Vučić postavlja legitimno pitanje o evropskoj perspektivi

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak kaže da Brisel od Vučića očekuje “dalekosežnu odluku” o Kosovu, te da se srpski predsednik s pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu zauzvrat.

“Najteži deo je bio da se dijalog uopšte ponovo pokrene”, kaže Miroslav Lajčak za austrijski Viner cajtung.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine ponovio je da je cilj obavezujući sveobuhvatni sporazum.

“Već imamo predlog teksta o prognanim i nestalim osobama, kao i o ekonomskoj saradnji. Ali i ovde važi načelo da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno. Trenutno diskutujemo o veoma kompleksnim temama među kojima su finansijska potraživanja i vlasnička prava”, rekao je Lajčak.

Istakao je pitanje Zajednice srpskih opština koja je, kako je podsetio, već dogovorena sporazumima 2013. i 2015. godina, koji pak nisu sprovedeni. “To je veoma osetljiva tema o kojoj se oglasio i kosovski ustavni sud – to mišljenje se mora uzeti u obzir. Ali pitam one koji kažu da sada nije pravi trenutak za to: ‘Kada, ako ne sada? Pa sami ste potpisali dogovor'”, poručuje Lajčak.

“Kokoška i jaje”

Na pitanje novinara bečkog lista da li za dogovor nedostaje motivacije, jer države EU godinama nisu zainteresovane da prime nove članice, što je kritikovao i srpski predsednik Aleksandar Vučić, Lajčak odgovara:

“Predsednik Vučić postavlja legitimno pitanje. Očekujemo od njega da donese dalekosežnu odluku, a on se pita: Kako mogu da objasnim građanima da je to dobro za njih? Ovaj pregovarački proces je od početka bio povezan sa evropskom perspektivom zemlje i sada se Vučić pita: Koliko ćemo te evropske perspektive dobiti?”, kaže Lajčak.

Ukazuje da balkanske zemlje očekuju evropsku perspektivu, a EU očekuje da one na tome ozbiljno rade. To je, navodi Lajčak, “princip kokoške i jajeta”. “Možemo da se međusobno optužujemo, ali to nikome ne koristi”, dodaje Lajčak.

Ova Evropska komisija ima “političku viziju”

Navodeći da izveštaji Evropske komisije o napretku jasno pokazuju da se u regionu “izgubio reformski elan”, Lajčak kaže da zemljama Zapadnog Balkana “mora biti jasno da prijem u EU zahteva mnogo rada i da niko ne dobija članstvo tek tako”.

“Tokom prošle Evropske komisije smo izgubili političku viziju, dominirali su tehnički detalji. To se osetilo i u državama Zapadnog Balkana. Ali uskoro bi trebalo da počnu pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, uvedena je nova metodologija u razgovorima o proširenju. Politička vizija je ponovo tu”, dodaje Lajčak u intervjuu za Viner cajtung.

Na pitanje o idejama iz SAD koje bi eventualno uključivale razmenu teritorija između Beograda i Prištine, Lajčak odgovara: “Moramo da nađemo evropsko rešenje koje odgovara 21. veku. Region ima tragičnu prošlost sa povlačenjem granica duž etničkih linija.”

Izvor: RTS

Comments