• Početna>
  • Vesti>

Tribina o položaju žena u goranskoj zajednici na KiM u Domu kulture “Gračanica”

Dom kulture “Gračanica” organizuje tribinu “Položaj žena i patrijarhalne vrednosti u goranskoj zajednici na Kosovu i Metohiji u izolovanim sredinama“ u okviru projekta “Izolovane sredine – stvaranje, strah i kultura kao sloboda“. Tribina će se održati u ponedeljak, 12. oktobra 2020. godine u 19:00 časova.

O položaju žena i patrijarhalnim vrednostima u goranskoj zajednici na Kosovu i Metohiji u izolovanim sredinama govoriće dr Jadranka Đorđević Crnobrnja, Viši naučni saradnik u Etnografskom institutu SANU i Zećir Zurapi predstavnik goranske zajednice.

„Izolovane sredine – stvaranje, strah i kultura kao sloboda“ je projekat sa kojom želimo da ukažemo na svakodnevno prisustvo straha u svim društvenim, socijalnim aspektima života u zatvorenom getoiziranom okruženju, koji je ranijih godina realizovan kao niz tribina na kojima su psiholozi, psihoanalitičari, zatim univerzitetski profesori iz oblasti istorije, sociologije, književnosti, slikarstva i dr. govorili o strahu kao fenomenu sa kojim živimo i sa kojim se susrećemo.

Ovogodišnji projekat posvećen je Gorancima i trebalo bi da nam da odgovore na neka važna pitanja kao što su: Kakav je položaj žena u goranskoj zajednici na Kosovu i Metohiji?, Nesigurnost kao pokretač i ograničavajući faktor u geto kulturi goranske zajednice? Razvoj kulture u goranskoj zajednici na Kosovu i Metohiji usled getoizacije? Socijalizacija kao strah od promene?

Broj posetilaca biće ograničen a na ulazu u Dom kulture biće merena temperatura i vršiće se dezinfekcija.

Projekat „Izolovane sredine – stvaranje, strah i kultura kao sloboda“ se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još