• Početna>
  • Vesti>

U ambulantama u Ranilugu i Pasjanu registrovano 75 inficiranih koronavirusom, dve osobe preminule

Od početka pandemije koronavirusa, do sada je kroz dve kovid ambulante u Kosovskom Pomoravlju, u Pasjanu i Ranilugu, prošlo 815 pacijenata. Od toga je testirana 371 osoba, a 75-oro je bilo pozitivno, saznaje Puls.
 Oko 250 inficiranih koronom dobilo je medicinsku pomoć u bolnici u Pasjanu, a usled teške kliničke slike, 16-oro pacijenata je upućeno na lečenje u veće medicinske centre u centralnoj Srbiji: Vranje, Niš i Beograd. Prema evidenciji Zdravstvenog centra Gnjilane preminule su dve osobe.

„Pokazatelji su ozbiljni, posebno ako se uzme u obzir da u Kosovskom Pomoravlju prvog pika nije ni bilo, a da su prvi slučajevi korone zabeleženi tek sredinom juna. Građani su se odgovorno ponašali i slušali naše preporuke, tako da je sprečeno masovnije širenje virusa“, kaže za Puls direktor Zdravstvenog centra Gnjilane doktor Zoran Perić.

Iako medicinska struka upozorava na opasnost od trećeg pika Covid – 19, nadamo se da toga neće doći i da će nas novi nalet zaraze zaobići, dodaje Perić.

„U svakom slučaju, mi smo spremni. Lekova, opreme, kiseonika i ostalih medicinskih sredstava ima dovoljno. Kao zdravstveni radnici stekli smo ozbiljno iskustvo i spremno dočekujemo buduće eventualne izazove“, dodaje dr Perić.

U Zdravstvenom centru Gnjilane još napominju da se tokom dana očekuje da stigne 1.400 vakcina namenjenih za prevenciju sezonskog gripa, a vakcinacija će početi od ponedeljka u 20 lokalnih ambulanti širom Kosovskog Pomoravlja, za šta je već odobren detaljan plan. 

Iako je dobrovoljna, preventivna vakcinacija od tzv. jesenjeg gripa naročito se preporučuje hroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima, ali i svima onima koji su bili inficirani i preležali koronu u proteklom periodu.
 

Izvor: RTV Puls

Foto: Ilustracija

Comments

Pročitaj još