• Početna>
  • Vesti>

Svetska Banka očekuje rast siromaštva i nezaposlenosti na Kosovu

Svetska banka u izveštaju ukazuje da se na Kosovu, osim ekonomskog pada, očekuje povećanje nezaposlenosti i siromaštva, prenosi Koha.

U izveštaju banke nije navedena stopa rasta nezaposlenosti, dok će siromaštvo biti povećano za pet odsto.

Ističe se da bi od 17,9 procenata stanovništva, koliko je bilo u 2017. godini, sada moglo da poraste na 23,4 procenta.

Procenjuje se da će više od 70.000 ljudi preći u siromaštvo.

Direktor Instituta za razvoj socijalne politike Vebi Mujku rekao je da bi porast siromaštva koji predviđa Svetska banka mogao biti još veći.

„Na Kosovu sada ima oko 25.000 porodica koje primaju socijalnu pomoć, ali očekujemo da će se taj broj povećati, samim tim što su mnoga preduzeća zatvorena, bankrotirala ili nisu u stanju da održe broj zaposlenih“, rekao je Mujku.

Ekonomski pad, prema rečima predsednika Privredne komore Kosova Berata Rukićija, uticaće na gubitak još 30 hiljada radnih mesta do kraja ove godine.

„Do sada šteta od izbijanja pandemije je dostigla iznos od milijardu evra u privredi. Do kraja godine, sa ovim trendom ekonomskog pada, mogli bismo izgubiti preko 30.000 radnih mesta“, rekao je Rukići, prenosi Kosovo Onlajn.

Prema Kosovskoj agenciji za statistiku, uticaj pandemije Kovid-19 na podatke u tržištu rada očekuje se da će biti značajan u drugom kvartalu ove godine, ali statistika za ovaj period još nije objavljena.

Comments

Pročitaj još