• Početna>
  • Vesti>

Hoti o 100 dana rada vlade: Vredno smo radili, ovo je tek početak

Kosovski premijer Avdulah Hoti, podnoseći Skupštini izveštaj o 100 dana rada vlade, istakao je da je za taj period Vlada vredno radila na glavnim principima, u zaštiti građanskih sloboda, demokratskog poretka i slobode izražavanja, kao i da je uspela da vrati sigurnost u živote građana, a posebno je istakao uspeh u upravljanju pandemijom, kao i obnavljanju odnosa sa prijateljskim zemljama, koje je, prema njegovim rečima, narušila Kurtijeva vlada, prenosi Koha.

“Ovo je samo početak izgradnje sigurne budućnosti naše zemlje, uspostavljanja normalnosti u kojoj se niko ne plaši kakve odluke vlada donosi. Moramo učiniti svakog građanina ponosnim na svoju vladu. Biću onakava kakav sam uvek bio, odgovorana vama i građanima. U svojim odlukama pokoravaću se samo Ustavu i zakonima, svojoj veri i savesti”, rekao je Hoti u obraćanju poslanicima.

Takođe je rekao da je vlada pokazala punu transparentnost.

“Zadovoljstvo mi je naglasiti da smo tokom ovih 100 dana imali nula skandala sa korupcijom, pokazali smo brigu u upravljanju budžetom, pokazali potpunu transparentnost u procesu donošenja odluka. Verujem da ste na polju pravde u ovih 100 dana primetili jasnu podelu između izvršne i sudske vlasti. Posvećeni smo vladavini zakona prema kriterijumima EU. U ovom kontekstu ističem da borba protiv korupcije i drugi fenomeni koji ometaju slobodnu tržišnu privredu ostaju trajni prioritet”, napomenuo je Hoti.

Kada je reč o spoljnoj politici, kosovski premijer je istakao obnovu odnosa sa prijateljskim zemljama, a koje je prema njegovim rečima narušila Kurtijeva vlada.

“U spoljnoj politici, vlada je uspela da obnovi odnose sa prijateljskim zemljama u roku od tri meseca, pre svega sa SAD i glavnim zemljama EU koje su povređene prethodnim neodgovornim pristupom. Zadovoljstvo mi je da naglasim da smo uspeli da obnovimo punu saradnju sa ovim zemljama, koje ćemo imati kao važnog strateškog partnera i u budućnosti“, rekao je Hoti.

Dodao je da, cilj ostaje članstvo Kosova u NATO.

“Stoga smo u potpunosti fokusirani da pružimo podršku KBS svim svojim kapacitetima, kako bismo što pre postigli sve neophodne kriterijume da bismo bili deo ovog saveza svuda u svet”, rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, Kosovo je sada u novoj fazi spoljnih odnosa.

“Kada smo preuzeli vođstvo vlade, zatekli smo saradnju sa Albanijom u gotovo zamrznutom stanju, zahvaljujući međusobnoj posvećenosti i razumevanju, danas smo u novoj fazi naših odnosa, gde od ceremonija potpisivanja bilateralnih sporazuma prelazimo na konkretnu realizaciju projekata ne samo za dve zemlje već i za ceo region “, rekao je Hoti.

Hoti je u svom izveštaju Skupštini rekao i da je Kosovo postalo primer upravljanja pandemijom tokom njegove vladavine.

Kako je prenela Koha, u skupštinskoj sali je bilo prisutno 65 poslanika.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore

Izvor: Reporteri

Comments

Pročitaj još