• Početna>
  • Vesti>

“Balkanski sindrom”: Od raka preminuo oficir koji je služio na Kosovu i tvrdio da je za bolest kriv osiromašeni uranijum

Bivši oficir italijanske vojske Marko Diana, preminuo je u pedesetoj godini života, a njegova rana smrt došla je na prve stranice italijanskih dnevnih novina, jer je podlegao raku limfnog sistema, bolesti koja se dovodi u vezu sa osiromašenim uranijumom i vojnom službom.

Kako piše list “Il Fato Kotidijano”, Marko Diana služio je u vojnim misijama u Somaliji i na Kosovu, a po povratku kući razboleo se, pa je kao težak bolesnik godinama vodio bitku sa vojnim vlastima i administracijom, koji ne priznaju da su maligna oboljenja posledica vojne službe u oblastima zagađenim osiromašenom uranijumom. Ovakve slučajeve u Italiji zovu “Balkanski sindrom”. Prvi oboleli pojavili su se 2001. godine, nakon što su se kući vratili vojnici koji su bili u misijama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Devedesetih godina prošlog veka, Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo su bombardovani od strane NATO-a municijom koja je sadržavala osiromašeni uranijum. Prema organizaciji Vojna opservatorija u Italiji se, od devedesetih do danas, od kancera je obolelo 7.500 vojnika koji su učestvovali u vojnim misijama u ratnim zonama, a 366 je preminulo. Država tj. vojne vlasti ne priznaju generalno da su maligne bolesti vojnika posledica njihovog službenog boravka u područjima zagađenim osiromašenim uranijumom, pa svaki oboleli mora sam da se bori i tuži vojne vlasti da bi, prvo, bolest bila priznata kao posledica vojne službe i drugo, da bi dobili odgovarajuću odštetu i posebnu penziju. Do sada je 119 nekadašnjih vojnika, obolelih od malignih obolenja, tužilo i dobilo odštetu od ministarstva odbrane. Preminuli oficir Marko Diana je jos 2013. godine objavio na svojoj Fejsbuk stranici da je morao da proda kuću da bi mogao da nastavi lečenje.

Izvor Radio 021

Comments

Pročitaj još