• Početna>
  • Vesti>

Varhelji u Prištini: Investiranje EU moglo bi da promeni ekonomiju Zapadnog Balkana

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji izjavio je u Prištini da je cilj Evropske komisije da se proširi na Zapadni Balkan i izgradi kredibilitet nakon pandemije izazvane kovidom 19, rekavši da bi ekonomski investicioni plan EU mogao u potpunosti da promeni ekonomiju zemalja u regionu.

Oliver Varhelji je naveo da očekuju da će plan da poveća ekonomiju regiona do pet procenata i da će ovo biti najveća investicija za ekonomski oporavak.

“Slušamo region kojem trebaju investicije i pomoć nakon pandemije. Zajedno sa premijerom sprovešćemo strategije za postizanje potrebnih rezultata. Ovo je plan koji ima regionalno učešće, regionalnu korist i moramo da sarađujemo jedni sa drugima”, rekao je Verhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Prištini.

Naveo je da je zahtev EU da se ubrzaju reforme, jer ove investicije idu zajedno sa napretkom reformi.

Verhelji prenosi da zemlje EU nisu saglasne za odobravanje vizne liberalizacije žiteljima Kosova, uprkos činjenici kako kaže, “da je Kosovo ispunilo uslove”.

“Ne postoji nijedan sastanak o kojem nismo razgovarali po ovom pitanju, pokušavam da ubedim zemlje Evropske unije. Ispunili ste sve uslove. Komisija nije ta koja donosi odluku, tako da mora da ubedi države da se slože oko liberalizacije viznog režima”, rekao je Verhelji.

O dijalogu Beograda i Prištine rekao je da je bitno da se razgovara i da vidi da postoji napredak.

“Bitno je da se aktivno razgovara i sa premijerom Hotijem i predsednikom Vučićem, vidim da postoji napredak, ali takođe vidim da pregovori nisu laki, ali na kraju krajeva postoji zamajac da se krene napred i vidim da se Lajčak trudi”, rekao je komesar EU.

Konstatovao je da američki partneri ponovo pokazuju interesovanje za taj proces, i kao rezultat vidi Vašingtonski sporazum, za čiji veći deo kaže da se poklapa sa ekonomskim planom EU.

“Imamo napredak koji će se desiti u nekoj bliskoj budućnosti. Ovde sam da pomognem iz moje prespektive i trudićemo se da pomognemo koliko se može”, preneo je Varhelji.

Hoti: Varhelji doneo u Prištinu dobre vesti

Kosovski premijer Avdulah Hoti ocenio je da je komesar EU za proširenje doneo u Prištinu dobre vesti o investiranju 28 milijardi evra u Zapadni Balkan.

“Komesar je doneo fantastične vesti za Kosovo i Zapadni Balkan, vesti o investicijama na Zapadnom Balkanu u ukupnoj vrednosti od 28 milijardi evra iz EU, od čega je devet milijardi bespovratnih sredstava za Zapadni Balkan. Projekte koje smo kao vlada predložili su u potpunosti prihvaćeni, uključujući auto-put Priština–Merdare, prugu Priština–Merdare. Ovo je dobra vest i verujem da ćemo u roku od tri do četiri godine potpuno da promenimo ekonomske prilike na Kosovu”, rekao je Hoti.

Naveo je da je u razgovoru sa Verheljijem pružio uveravanja da su u Prištini odlučni da unaprede evropsku agendu u kontekstu vizne liberalizacije za žitelje Kosova.

“Uverio sam poverenika da smo odlučni u unapređivanju evropske agende. Za četiri meseca naše vlade uklonili smo reč ‘korupcija’ iz javnog diskursa. Akcije započete pre dve nedelje nastavljaju se i videćete ih još. U dijalogu prolazimo kroz izazove. Liberalizacija viza ostaje važno pitanje. Ispunili smo uslove iz 2018. godine i nadam se da će EU da krene napred”, poručio je Hoti.

Varhelji će se u Prištini sastati i sa predsednicom kosovske skupštine Vjosom Osmani.

Nakon Prištine, Varhelji dolazi u radnu posetu Beogradu, gde bi trebalo da predstavi izveštaj o napretku Srbije i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan. Planirano je da se Varhelji sastane sa najvišim zvaničnicima Srbije, uključujući premijerku Anu Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još