• Početna>
  • Vesti>

Komandant Kfora: Najveće bezbednosne izazove na Kosovu predstavljaju etničke napetosti

Komandant Kfora Mikele Risi izjavio je danas da najveće bezbednosne izazove na Kosovu predstavljaju etničke napetosti, mlade institucije, korupcija, organizovani kriminal, verski radikalizam i migracije, prenosi Danas.

“Doprinosimo stvaranju sigurnog okruženja i slobode kretanja svih građana, što je uslov za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. To  se odnosi na sve građane, ne samo što se tiče etničke i verske pripadnosti, već i polne i generacijske”, rekao je Risi na konferenciji “Žene, mir i bezbednost na Kosovu”, piše Fonet.

Konferencija je organizovana povodom 20. godišnjice usvajanja Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, posvećene ulozi žena u rešavanju bezbednosnih problema.

Risi je izjavio da se žene na Kosovu, baš kao i u Avganistanu, gde je prethodno bio angažovan, suočavaju sa problemima vezanim za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, neravnopravnost u oblasti vladavine prava.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani je konstatovala da nijedan mirovni proces ne može biti uspešan ako su iz njega isključene žene, odnosno polovina društva.

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga je rekla da su žene više nego ranije zastupljene u kosovskim institucijama, ali da „nije sve u brojevima“, već je potrebno kreirati uslove da one ostvare svoja prava.

Žene treba da budu više uključene u proces donošenja odluka, ocenila je Jahjaga.

Ona je izjavila da je kao predsednica Kosova pokušavala da uči na greškama, što više radi van kabineta, razgovara sa ženama, daje lični primer.

“Pokušala sam da ohrabrim jedinstvo, politički dijalog i konsenzus. Nije potrebno isključivo pomirenje političara, već i ljudi, ne samo na Kosovu, već u celom region”, rekla je Jahjaga.

Izvor FoNet

Comments

Pročitaj još