Izložba skulptura autora sa KiM u KC Novog Sada

Dom kulture „Gračanica“, Kulturni centar Novog Sada, Fondacija „Simonida“ i Kosovskometohijski odbor Matice srpske organizuju izložbu radova mladih vajara Kosova i Metohije, u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada (ul. Bulevar M. Pupina 9, Novi Sad), od ponedeljka 05. oktobra 2020. godine.

Izložba pod nazivom „Bezimeni“ je prvo grupno javno predstavljanje radova mladih vajara koji žive i stvaraju na Kosovu i Metohiji. Dom kulture ˌ”Gračanica’ je u dužem periodu, na različite načine pratio njihov rad, identifikovao ih i imao, delimičan uvid u stvaranje. Ulazak u geto-atelje i izlazak na svetlo ovih radova, nije samo otkrivanje bezimenih stvaralaca, nego i otkriće jedne svedene poetike oblika koja nastoji da se konstituiše kao posebni izraz nastao između različitih oblika i fenomena zla. Ova izložba, prvi put identifikuje, predstavlja i okvirno vrednuje jednu novu i nepoznatu generaciju u okviru savremene likovne scene Kosova i Metohije. Ovaj skulptorski opus do sada nije opisivan, periodizovan i eventualno vrednovan i kritički obrađivan“ pišu u predgovoru kataloga Maja Todić i Nebojša Jevtić, selektori izložbe.

Publika u Novom Sadu će imati priliku da vidi radove devet umetnika: Igora Čepkenovića (Lipljan), Đorđa Jocića (Vučitrn), Ane Gašić (Osojane, Istok), Vladimira Antića (Kosovska Mitrovica), Slaviše Mihajlovića (Kosovska Kamenica), Branislava Ristića (Štrpce), Nenada Milosavljevića (Donja Gušterica, Lipljan), Milisava Šarca (Kosovo Polje) i Aleksandre Stanković (Prizren). Svaki od njih zastupljen je sa po dve skulpture.

Zbog pandemije virusa COVID-19, otvaranju izložbe će prisustvovati samo organizatori. Autori izložbe će biti prisutni u galeriji 5. oktobara 2020. godine, u periodu od 18 do 20 časova.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana do 16.10. 2020. godine, u periodu od 10 do 20 časova.

Otvaranje izložbe možete pratiti na Fejsbuk stranici Doma kulture “Gračanica”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Dom Kulture “Gračanica”

Comments

Pročitaj još