• Početna>
  • Vesti>

Književnik Novica Sovrlić dobitnik nagrade “Dragiša Kašiković”

Književnik iz Kosovske Mitrovice Novica Sovrlić dobitnik je nagrade “Dragiša Kašiković” za zbirku pesama “Sedam pečata”. Ovu nagradu, od 1994. godine dodeljuje izdavačka kuća “Srpska reč”, za vrhunski domet i širenje slobode stvaralaštva u oblastimakojima se bavio novinar i svestrani umetnik Dragiša Kašiković (1932-1977).

U izjavi, datoj ovim povodom Rado Kosovskoj Mitrovici, Sovrlić kaže da ovu nagradu smatra priznanjem sveukupnoj književnosti Kosova i Metohije i dodaje da je upravo stradalna sudbina, ono što je zajedničko Kašikoviću i srpskom narodu, pa i stvaraocima danas na ovom podeblju.

“Dragiša Kašiković je bio veliki kulturni stvaralac. 1932 je rođen a ubijen je od srpske ruke 1977. godine u 45. godini. U tom mislu, njegova sudbina me je podsetila na sudbinu Grigorija Božovića, i da ne idemo mnogo dalje…. Postoje bar još dva čoveka iz Ibarskog Kolašina koji su završili tako na pravdi Boga. U njegovom imenu sam pronašao sebe i nas” kaže Sovrlić.

Pored Sovrlića, nagradu “Dragiša Kašiković” dobili su i Aleksandar Apostolovski, kolumnista i nurednik “Politike”, za oblast novinarstva i aforističar iz Beograda Vladimir Ćalić.

Dragiša Kašiković (Hadžići, 9. avgust1932 — Čikago, 19. jun1977) je bio jedan od vođa srpske političke emigracije u Sjedinjenim Američkim Državama. Kašikovići potiču iz Trebinja, iz Hercegovine. Bio je novinar i publicista. Kao zastupnik izrazito antikomunističkih i antirežimskih stavova, bio je prinuđen da emigrira 1955 godine, najpre u Austriju, a potom u Ameriku.

Kašiković je imao 45 godina kada je u noći između 18. i 19. juna 1977. godine, zajedno sa devetogodišnjom poćerkom Ivankom Milošević, mučki ubijen za pisaćom mašinom u Čikagu, u redakciji lista „Sloboda“. Dragiša je izboden oštrim predmetom tačno šezdesetčetiri puta a poćerka Ivanka sa pedesetčetiri uboda.

U Srbiji je 1994. godine ustanovljena nagrada Dragiša Kašiković koja se dodjeljuje za doprinose u novinarstvu, publicistici, satiri i dramskoj umetnosti.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još