• Početna>
  • Vesti>

Fila: Dosijei Specijalnog suda su procureli iz prištinskog Ministarstva spoljnih poslova

Dosijei o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova najverovatnije su procurili iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, tvrdi, za “Novosti”, advokat Toma Fila.

Kako je objasnio, srpske institucije su saznanja koja imaju dostavile Specijalizovanom sudu u Hagu, a onda su oni materijale poslali Ministarstvu spoljnih poslova Kosova, na čijem je čelu Meljiza Haradinaj Stubla, rođaka bivšeg premijera Ramuša Haradinaja.

Na ovoj putanji dosijei su “skrenuli” i procurili u javnost.

“Dokumenta koja su procurila su uglavnom ona koje je prikupio Milovan Drecun i onda su poslata u Hag. Albanci su obelodanjivanjem dokumenata hteli da pošalju poruku da Srbi lažu i da onima čija se imena pominju kao potencijalni svedoci poruče da će se sa njima obračunati. Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova je imalo uvid u sva dokumenta”, objasnio je Fila.

Advokat Tomislav Višnjić kaže, za “Novosti”, da ima više nivoa dokumentacije i da je moglo da procuri ono što su dobili iz našeg tužilašatva, možda i iz Haškog tribunala, a ima i dokumentacije koju su prikupljali Euleks i Kfor.

“Zaposleni u Tužilaštvu imaju pristup dokumentaciji, svako ima svoj deo materijala koji obrađuje i na kojem radi. Može da procuri i preko biroa za prevođenje. Oni koji su uhapšeni su koristili tu dokumentaciju da ‘pritisnu’ svedoke i da pokažu da sud ne može da ih zaštiti. Jedan albanski advokat je rekao da su u pitanju izjave svedoka i da većina njih laže, čime im je poslao poruku da promene svoje iskaze”, rekao je Višnjić.

Problemi sa traljavim čuvanjem arhive pratili su i procese koje su vođeni još tokom rada Tribunala u Hagu.

“Jedan deo dokumenata dat je tokom Vlade Zorana Đinđića. Ono što se ticalo zločina OVK je uglavnom nestajalo, a dokumentacija protiv Srba je čuvana. Nikada nam nisu vratili materijale o zločinima OVK. Plaćenici su sklanjali dokumentaciju u ime Albanaca, a najbogatiji je bio Bedžet Pacoli, koji je takođe bio ministar spoljnih poslova”, objasnio je Fila.

Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti i autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu, rekao je ranije, za “Novosti”, da je Haški tribunal uklonio dokaze koji su sakupljeni na terenu u vezi sa “žutom kućom”.

“Kada sam svojevremeno pisao Haškom tribunalu da bih dobio informacije o dokazima koji su sakupljeni na terenu u vezi s “žutom kućom”, rekli su mi da više ne postoje i da su ih uklonipli da bi očistili prostor, jer ionako nisu ničemu služili?! Bio sam zaprepašćen”, rekao je tada Marti.

Novinar Entoni Montgomeri je bio prisutan kada su istražitelji Haškog tribunala bili u “žutoj kući” i sakupljali dokaze.

“Radili su to, inače, krajnje diletantski. Nisu, na primer, analizirali tragove krvi. Ali, pronašli su lekove, špriceve i mnogo toga drugog, i sve to je bilo zapečaćeno u Tribunalu”, izjavio je jednom prilikom Montgomeri.

Advokat Višnjić je podsetio i na slučaj curenja dokumenata u Ruandi, čije je zločine procesuirao takođe Tribunal u Hagu.

“Krajem devedesetih pronađena je gomila papira na pijaci u Ruandi sa izjavama zaštićenih svedoka. Prodavci su koristili tajne, poverljive podatke da umotavaju robu koju prodaju”, rekao je Višnjić.

Izvor: Novosti, Kosovo Online

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još