Specijalni sud za zločine na KiM zabranio objavljivanje informacija iz dosijea

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na KiM u Hagu, izdalo je u četvrtak nalog da Udruženje veterana tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, ukoliko dobije poverljive informacije o svedocima, ne sme objaviti materijale.

Ova odluka posledica je događaja iz septembra kada je nepoznati čovek dostavio dosijee sa imenima i podacima potencijalnih svedoka, koje su predsednik udruženja Hisni Gucati i njegov saradnik Nasmi Haradinaj obelodanili, zbog čega su i uhapšeni.

Advokat organizacije veterana takozvane OVK Tom Gaši rekao je da je, nakon što je odbio da se pojavi u kancelarijama Euleksa, dobio mejl od Specijalnog suda, koji je poslat na zahtev tužioca Džeka Smita, a gde mu je naloženo da ne objavljuje poverljiv materijal kao zastupnik veterana.

– Naređeno mi je da obavestim Kancelariju specijalizovanog tužioca ili Specijalni sud ukoliko organizacija dobije bilo kakve poverljive ili nezvanične informacije, kao i da se ne distribuira nijedan poverljivi dokument – rekao je Gaši, i dodao je da je pismo elektronskom poštom dokaz da “procurili fajlovi pripadaju Specijalnom sudu”. – Oni ne optužuju svoje zvaničnike za skandal koji su oni napravili.

Inače, u četvrtak je u sudnici Specijalnog suda Gucati tražio puštanje na slobodu, uz kauciju od 1.000 evra. On zasada ostaje u pritvoru.

Jedan od njegova tri advokata, Džonatan Ris rekao je da je Gucati otac sedmoro dece i deda osmoro unučića, kao i da ima više bolesti.

 Svi žive u okolini Skenderaja, gde i on. Ima dijabetes i visok krvni pritisak, astmu, otežano se kreće. Baš je trebalo da ima pregled u Prištini za operaciju – naveo je razloge Ris, i dodao da se, ukoliko bude pušten, neće približavati na 100 metara udruženju.

Protiv Gucatija i Haradinaja se vodi postupak, jer postoji sumnja da su hteli da zastraše svedoke i izvrše odmazdu prema onima koji žele da daju informacije.

OPTUŽNICA ZA MESEC DANA

PREDSTAVNICA Specijalnog tužilaštva rekla je da je pritvor za Gucatija neophodan, jer ima motiv da izbegne postupak, kad je čuo koliku kaznu može da dobije (od jedne do četiri godine zatvora).

– Sve dok nije uhapšen govorio je da će nastaviti da obelodanjuje podatke koje bude dobijao. On je prestao to da čini samo zato što je lišen slobode, inače bi nastavio – stav je Tužilaštva, iz kojeg je najavljeno da će optužnica biti podignuta u roku od 30 dana.

Izvor Večernje Novosti

Comments