Petković: Neophodno uspostaviti trajno policijsko i međunarodno prisustvo u Babinom Mostu

Pomoćnik direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković konstatovao je da je sinoćna provala u kuću Bobana Dančetovića u Babinom Mostu, treći ozbiljan incident u ovoj nacionalno mešovitoj sredini u svega nekoliko nedelja, i uputio zahtev da se preduzmu najhitniji koraci, kako bi se unapredila bezbednost žitelja tog naselja.

“Podsećam i umerene političare u Prištini i predstavnike međunarodne zajednice na terenu da je Babin Most, kao jedno od rethih sela na Kosovu i Metohiji u kojem Srbi i Albanci i dalje žive zajedno, svojevrstan test sposobnosti da se na terenu stvore uslovi za funkcionalan suživot”, rekao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako je dodao, svi stanovnici Babinog Mosta moraju se osećati potpuno sigurno, i s obzirom da su napadi na Srbe, njihovu imovinu i svetinje sve učestaliji, smatra da je neophodno uspostaviti trajno policijsko i međunarodno prisustvo u selu.

“Očekujem da nadležni organi pronađu počinioce, i naglašavam potrebu za hitnim delovanjem, jer bez obzira da li je poslednji incident nacionalno motivisan ili je najobičnije krivično delo iz koristoljublja, svaki događaj ove vrste kod Srba u Babinom Mostu pojačava osećanje nesigurnosti i nespokojstva i udaljava nas od ideje o pomirenju, suživotu i multietničkom društvu na Kosovu i Metohiji”, istakao je Petković.

Podsećamo da se porodični dom Bobana Dančetovića u Babinom Mostu našao sinoć na meti nepoznatih pljačkaša koji su, kako se pretpostavlja, upali u kuću u periodu između 19 i 21 sat.

Dančetović je za Kosovo Onlajn rekao da je, zbog poslovnih obaveza, kuću napustio u ranim jutarnjim satima, a po povratku, nešto posle 21 sat, zatekao je razbacane stvari i video da je u kući napravljena ozbiljna premetačina.

“Odmah sam obavestio policiju koja je došla i obavila uviđaj. Ustanovili smo da mi je nestao rezervni ključ od auta. Očigledno je da su lopovi tražili novac i da ih druge stvari nisu interesovale”, rekao je Dančetović.

On dodaje da su u neposrednoj blizini njegove kuće i domovi njegovih rođaka, ali to lopove očigledno nije sprečilo u nameri da izvrše pljačku.

“Moji rođaci su bili do 19 sati u dvorištu gde su pripremali zimnicu, ali ništa sumnjivo nisu primetili. Lopovi su presekli žicu od ograde i kroz prozor su ušli u kuću. Ipak, nisu našli ono zbog čega su došli, jer odavno novac ne držim u kući”, kaže Dančetović.

Sredinom ovog meseca, u Babinom Mostu je opljačkana i crkva Presvete Bogorodice, koja je u poslednjih dvadesetak godina više puta bila na meti pljačkaša.Izvor: Kosovo Online

Comments