• Početna>
  • Vesti>

Godfri: Vašingtonski sporazum političko opredeljenje, a ne pravno obavezujući

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri ocenio je danas da Vašingtonski sporazum vidi kao političko opredeljenje, a ne pravno obavezujući sporazum, jer je zamisao o ekonomskoj normalizaciji važna i nosi nadu da će se poboljšati životni standard građana, javlja Fonet, prenosi Danas.

“Vidim veliku korist i prednost i veoma sam srećan što su (Ričard) Grenel i (Adam) Boler uspeli da dođu u Beograd brzo posle Vašingtonskog sporazuma”, rekao je Godfri za TV Nova S.

Vašington će svoja obećanja ispuniti, dodao je Godfri i ocenio da je otvaranje kancelarije Američke razvojne agencije (DFC) u Beogradu jasan signal da SAD žele rezultate od sporazuma o ekonomskoj normalizaciji.

“SAD se nadaju da će doći do sporazuma Prištine i Beograda, koji će iznedriti te dve strane samostalno. Mi ne možemo da im nametnemo rešenje koje će biti trajno, već ono mora da dođe sa obe strane, da bude u njihovom interesu i za to će biti kompromisi sa obe strane”, ukazao je Godfri.

Kako je dodao, ekonomska normalizacija nije takmičenje sa EU, ali korak koji smo mi preduzeli je dopunski korak onome što se već događa u Briselu i Unija ima primat u političkim pitanjima.

Godfri je istakao da je DFC organizacija koja ima nestranačku podršku u Americi i šta god se dogodi na američkim predsedničkim izborima ta kancelarija će ovde raditi i rezultati sporazuma iz Bele kuće će se videti, bez obzira na rezultate tih izbora.

“Nadam se da ćemo uspeti da održimo ovaj zamajac u srpsko-američkim odnosima “, naveo je Godfri.

Istakao je da je za njega to ohrabrujuće i zadovoljstvo da se jasno stavi do znanja onome čemu se Amerika nada da će Srbija postići.

“Mi ne želimo da Srbija bude u nekom potlačenom položaju, već želimo da bude prosperitetna zemlja, u miru sa susedima i da se kreće ka Evropi”, zaključio je Godfri.

Ozvor: TV Most / Danas

Comments

Pročitaj još