• Početna>
  • Vesti>

Pročitana optužnica, Mustafa se nije izjasnio o krivici

U Specijalnom sudu u Hagu završeno je čitanje optužnice protiv nekadašnjeg komandanta OVK Saljiha Mustafe koji je optužen za ratne zločine na Kosovu.

Kako javlja evropski dopisnik N1 Nikola Radišić, čitanje optužnice je trajalo četiri minuta. Mustafa je delovao nervozno, češkao se po uhu i kosi, ali se izraz lica nije video pošto je nosio masku.

Mustafa je rekao da razume optužnicu i dela koja mu se stavljaju na teret, da nema primedbi na hapšenje, isporučivanje i tretman u zatvoru.

Međutim, Mustafa se nije izjasnio o krivici. On će Iskoristiti rok od 30 dana tokom kog će se konsultovati sa braniocem. Tačan datum će odrediti sud naknadno.

U tom periodu dobiće sve materijale, optužnicu sa zaštićenim podacima među kojima su imena svedoka, datumi, lokacije…

Početkom sledeće nedelje održaće se prva statusna konferencija.

Inace, kako javlja dopisnik N1, malo je interesovanje medija – ukupno je desetak novinara prisutno u Hagu. Galerija sa koje se prate suđenja je poluprazna.

Mustafa (48) optužen je, u četiri tačke, za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo zarobljenika 1999.

Po optužnici, Mustafa je bio “komandant gerilske jedinice Bezbednosno-informativne agencije, koje je pripadala operativnoj zoni Lab OVK”.

Zločini za koje je Mustafa optužen počinjeni su nad najmanje šest osoba “na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor”, od 1. aprila do 19. aprila 1999. Jedan zarobljenik je bio ubijen.

Iz optužnice proizlazi da su žrtve zločina bili Albanci.

Po nalogu suda u Hagu, Mustafa je uhapšen na Kosovu, 24. septembra.

Izvor: Radio Kontakt plus / N1

Comments

Pročitaj još