Saljih Mustafa pred Specijalnim sudom u ponedeljakK

Jedan od snivača nekadašnje „OVK“, a sada visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane, Saljih Mustafa, pojaviće se prvi put u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu ovog ponedeljka u 15. časova, potvrđeno je danas iz Specijalizovanih veća.

Prvo pristupanje sudu Saljiha Mustafe biće javno uključujući i ono se može pratiti uživo na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova, na kojoj će se emitovati uz neznatno zakašnjenje, dodaje se u saopštenju

Sudsko zasedanje moći će i da se prati i iz galerije za posetioce sudnice Specijalizovanih veća u Hagu.

Usled preduzetih mera u sprečavanju širenja bolesti kovid-19, kako je saopšteno, u galeriji za posetioce i medijskom centru će na raspolaganju biti ograničeni broj mesta, zbog čega je neophodno da se posetioci prijave unapred.

Podsetimo, optužnica protiv Saljiha Mustafe potvrđena je još 12. juna 2020, ali je međutim obelodanjena tek pre dva dana, svega nekoliko sati nakon što je uhapšen u Prištini i prebačen u Hag.

Tada je i najavljeno da će se uskoro saopštiti i informacija o prvom pojavljivanju ovog optuženog pred sudijom za prethodni postupak.

Saljih Mustafa se u optužnici tereti da je individualno krivično odgovoran za ratne zločine po međunarodnom pravu, odnosno za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine.

Juče su ujedno izvršena još dva hapšenja u Prištini. Istražitelji Specijalizovanih veća Kosova i pripadnici misije EULEX uhapsili su predsednika Udruženja veterana „OVK“, Hisnija Gucatija, a potom i, kako su preneli prištinski mediji, zamenika predsednika ovog udruženja, Nasima Haradinaja.

Specijalno tužilaštvo u Hagu potvrdilo je potom samo hapšenje Hisnija Gucatija i da je prebačen u Hag, a potom u novom saopštenju i da mu se stavljaju na teret krivična dela protiv pravosuđa, odnosno, zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka.

Podsetimo, javnost već tri nedelje trese afera navodnog curenja hiljada stranica navodnih fajlova Specijalnog tužilaštva iz Haga, i to tako što su ovi spisi u tri navrata donošeni u sedište „Udruženja ratnih veterana OVK“, a dok su o sadržaju istih pripadnici ovog udruženja obaveštavali javnost. 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još