• Početna>
  • Vesti>

Biševac povodom nove akademske godine: Predavanja će se održavati uživo, upis bezuslovan, poseban rok za studente koji su bili zaraženi

Odlukom Senata i odlukom studentskih parlamenata svih fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, predavanja i vežbe  odvijaće se uživo,  na samim fakultetima, u onoj meri u kojoj to epidemiološka situacija bude dozvoljavala, izjavio je student prorektor ovog Univerziteta Nemanja Biševac.

Biševac je, gostujući u programu radio Kosovske Mitrovice, rekao da se poštovanje svih epidemioloških mera podrazumeva, a tamo gde su grupe studenata veće, biće formirano više manjih podgrupa, kako bi svi studenti bili u prilici da, kako kaže “čuju živu reč”. Predlog je da se grupa od 30 studenata, recimo, podeli na dve grupe od po 15 njih. To će, kaže Biševac, možda iziskivati pojačano angažovanje profesora, ali su i oni spremni da ispune zahteve studenata.

“Svi fakulteti našeg univerziteta su spremni, obavezno će biti poštovanje epidemioloških mera – nošenje maski, merenje temperature prilikom ulaska na fakultete, dezinfekcija. I Studentski centar je spreman i očekujemo brucoše već sledeće nedelje, dok će nastava za studente na ostalim godinama studija, krenuti odmah po završetku ispitnih rokova” istakao je Biševac.

On napominje da je ove godine veći broj brucoša podneo zahtev za smeštaj u studentskim domovima, što potvrđuje da je interesovanje mladih ljudi za ovdašnji univerzitet, ostalo na nivou prethodnih godina.

Period izolacije i obustava svih aktivnosti koja podrazumeva direktan kontakt studenata i profesora, usled loše epidemiološke situacije, dosta je poremetila normalan tok studentske godine, pa  je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dalo preporuku Univerzitetima da se studentima omogući bezuslovan upis naredne godine studija, što su i fakulteti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prihvatili.

“Studentski  parlament univerziteta je, u skladu sa preporukama resornog ministarstva, SKONUS-a i KONUS-a, uputio svim fakultetima zahtev da se studentima odobri bezuslovni upis, jer studenti su najmanje krivi za sve što ih je zadesilo. Bili su uskraćeni za mnoga predavanja, za živu reč” kaže naš sagovornik.

Napominje da će samofinansirajućim studentima, biti pružena prilika da pređu na budžet,  sa stečenih 48 bodova.

“Takođe, odlukom resornog ministarstva moći ćemo, u okviru prošlogodišnjih budžetskih kvota da upišemo i one studente koji nisu imali 48 bodova. Zadovoljni smo svime postignutim i radujemo se početku nove akademske godine i očekujemo da ćemo svi najpre biti zdravi a onda i uspešni” podvukao je Biševac.

Prema njegovim rečima, uglavnom, svi fakulteti će održati poseban ispitni rok, pred početak nove akademske godine, isključivo za studente koji su bili zaraženi koronavirusom, ili imali nekog u domaćinstvu ko je bio zaražen, pa zbog izolacije nije mogao da dođe na ispit.

“Ovaj rok namenjen je i onima koji su bili sprečeni da dođu na ispit jer su državljani drugih zemalja” rekao je Biševac i podsetio da je među studentima u Kosovskoj Mitrovici, mnogo njih iz Crne Gore.

“Svi oni će uz odgovarajuću potvrdu, moći da polažu ispiute u ovom roku” dodao je on.

Studentski domovi su takođe u potpunosti spremni a na raspolaganju je oko 1200 mesta. Na fakultetima je trenutno aktivno između osam i deset hiljada studenata.

Inače, ove godine, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležava jubilej – 50 godina od osnivanja univerziteta.

Tim povodom u utorak 29. Septembra, biće održana zajednička sednica univerzitetskog Senata i Saveta, a kojoj bi, prema najavama iz Rektorata, trebalo da  prisustvuje predsednik SANU akademik Vladimir Kostić.

Tom prilikom, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević i predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, potpisaće Sporazum o naučnoj saradnji dve institucije.

“Zlatna plaketa Univerziteta” ove godine će biti dodeljena Srpskoj akademija nauka i umetnosti, a priznanje “Vidovdanska povelja”  zaslužnim pojedincima, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još