Tači: Odgovorni za curenje podataka iz Specijalnog suda bi trebalo da budu izvedeni pred lice pravde

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras da bi curenje poverljivih podataka Specijalnog suda moglo da bude na štetu potencijalno optuženih, prenosi Kosova Pres.

“Ovaj događaj se može koristiti kao izgovor za ograničavanje prava okrivljenih tokom krivičnog postupka, bilo ograničavanjem njihovog prava na kretanje ili ograničavanjem prava na potpuno saslušanje i sveobuhvatnim svedocima protiv njih”, ocenio je Tači.

Tači je za prištinsku televiziju T7 istakao da su najnoviji događaji u vezi sa dosijeima iz Specijalnog suda izuzetno zabrinjavajući.

“Poslednji događaji u kojima se tvrdi da postoje poverljivi podaci iz ovih institucija su izuzetno zabrinjavajući, jer to podriva glavni razlog zbog kojeg je odlučeno o preseljenju ovih institucija van Kosova. Ako se utvrdi da su procureli poverljivi podaci autentični, očekujem da će nadležni organi ovih institucija sprovesti krivičnu istragu i da će odgovorne osobe, ma ko one bile, biti izvedene pred lice pravde”, poručio je Tači.

Kosovski predsednik je takođe kritikovao umešanost Organizacije ratnih veterana OVK po tom pitanju.

“Umešanost Organizacije ratnih veterana OVK po ovom pitanju, zloupotrebom javnog stava prema Specijalizovanom veću i Specijalizovanom tužilaštvu, rizikuje se da se skrene pažnja sa potrebe da se istraže osobe odgovorne za ovo curenje poverljivih podataka”, poručio je Tači.

Izvor Kosova press/Kosovo Online

Comments