Na Kosovu istraga zbog 1.000 testova iz Srbije

Foto: Pixabay

Bivši kosovski ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je danas pred Istražnom komisijom za upravljanje pandemijom da je prihvatanje 1.000 testova iz Srbije, u političkom smislu bila ispravna odluka, prenosi Koha.

Vitia je govorio o upravljanju kovid-19 u svim opštinama na Kosovu, uključujući i one na severu. Istakao je da je imao sastanak sa gradonačelnicima na severu i dodao da ih je obavestio o riziku od nepoštovanja mera.

Prema rečima Vitije, svakodnevno je dobijao izveštaj o broju umrlih i zaraženih na severu.

„Što se tiče procedura za prihvatanje testova iz Srbije, pre nego što su registrovani prvi slučajevi, bili smo u kontaktu sa svim ministrima u regionu. Ali, uglavnom je komunikacija bila sa Albanijom. Jedini sa kojim nisam imao kontakt bio je ministar iz Srbije“, naveo je Vitia.

Naglasio je da je početkom aprila primio poziv italijanskog ambasadora na Kosovu i da su ga obavestil da je u okviru saradnje dobro imati kontakt sa ministrom zdravlja iz Srbije, čemu će posredovati Kfor, kao i da je taj sastanak bio zakazan 15. aprila. Bivši kosovski ministar zdravlja je dodao da je došla organizacija koja je ponudila kontingent pomoći, ali pod uslovom da 10 odsto ide Srbima.

„Posle svega ovoga, nismo hteli da ometamo pomoć koja je doneta građanima srpske strane kako ne bismo imali prepreke za građane u Dolini. Dogovorili smo se da pošaljemo pomoć u Dolinu i za to vreme je srpski ministar ponudio testove koje treba doneti na Kosovo“, rekao je Vitia.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još