• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Srpska škola u Drajčićima neće biti srušena

EPSON DSC picture

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić objavio je sinoć da srpska škola u selu Drajčiće, stara 116 godina, u opštini Prizren neće biti srušena.

“Učitelj Toma je, kao i svi mi, zadovoljan ovakvim ishodom i odlukom lokalne vlasti”, napisao je Jevtić u objavi na Tviter nalogu.

Ne hajući za njenu vrednost, kosovske vlasti su pokušale više puta da sruše ovu školu. Počeli su od krova još 2013. godine, ali su na intervenciju učitelja reagovali predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak i sprečili ih u toj nameri. Jevtić je tada je zatražio da se rušenje potpuno obustavi.

Međutim, pre nekoliko dana ponovo su došli radnici sa “delegacijom iz Prizrena” u nameri da je do kraja sruše i na istom mestu sagrade novu.

Škola je sagrađena još 1904. godine u vreme osmanskog carstva, a o samoj izgradnji Tomić poseduje sva dokumenta, pa i taj da je pod zaštitom države Srbije. Kako dodaje, lokalne kosovske vlasti ne priznaju njenu vrednost.

Osnovna škola u Drajčićima koju odavno ne pohađaju srpska deca, menjala je ime više puta. Nakon ratnih zbivanja dobila je ime Moše Pijade, a zatim i OŠ “Sredska”.

Drajčići u opštini Prizren su mešovito selo. U njemu žive i Bošnjaci i Srbi. Trenutno u selu ima samo devetoro Srba.

Izvor: Kosovo Online

Foto: Arhiv Radio KIM

Comments

Pročitaj još