Vučić za Rojters: Nema brzog političkog rešenja za KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za agenciju Rojters da sporazum o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine neće nužno ubrzati i politički dogovor dve strane.

Beograd i Priština saglasili su se da preduzmu korake ka ekonomskoj saradnji, uključujući rad na zajedničkim infrastrukturnim projektima, u sporazumima potpisanim u Beloj kući ovog meseca, koje su SAD i predsednik Donald Tramp nazvali “probojem” u odnosima dve strane, podseća agencija Rojters.

Aleksandar Vučić je sporazume opisao kao “veliki korak u pravom smeru”, ali i istakao da je put do političke normalizacije i dalje dugačak.

“Mislim da su takvi sporazumi veoma važni da bi se sačuvao mir i da jednom zauvek rešimo svoje probleme, da imamo jasnu budućnost za našu decu”, rekao je Vučić za Rojters.

Iako je ekonomsku saradnju opisao kao “ključnu” za bilo kakve buduće političke dogovore, Vučić je rekao da to ne znači da “kaže da smo blizu političkog rešenja”.

Vučić budućnost Srbije vidi u uravnoteženim vezama i sa Istokom i sa Zapadom, čak i ako bi to značilo da “povremeno naljutiti obe strane”.

“Ako živite u maloj zemlji koja je geografski smeštena na raskrsnici, onda bi vaša politika trebalo da bude održavanje mira i stabilnosti, bilo time što se ni sa kim ne prepirete, što je nemoguće, ili da se svađate sa svima podjednako”, opisao je slikovito Vučić položaj Srbije.

Ponovio je da je Srbija na evropskom putu, ali da mora da živi i ima prijatelje u SAD, ali i u Moskvi i u Pekingu, i da se toga ne stidi.

Rojters je naveo da je Vučić nedavno rizikovao sukob sa Kremljem time što je odustao od vojnih vežbi u Belorusiji.

“Ponekad, da bismo zaštitili svoju vojnu neutralnost, ostajemo sasvim sami”, rekao je u intervjuu za Rojters predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments