Tramp u UN kao svoj uspeh naveo dogovor Srbije i Kosova

Predsednik SAD Donald Tramp danas je u govoru zatražio da Ujedinjene nacije smatraju Kinu odgovornom za pandemiju koronavirusa, a među uspesima svoje administracije naveo je dogovor Kosova i Srbije, prenosi Beta.

Tramp je u snimljenom govoru kojim se obratio upravo započetom 75. zasedanju Generalne skupštine UN, pohvalio dva nedavno sklopljena međunarodna sporazuma uz njegovo posredovanje: o normalizaciji odnosa Izraela i arapskih država Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata i o dogovoru Srbije i Kosova o “ekonomskoj normalizaciji”.

Rekao je da SAD time “ispunjavaju svoju sudbinu mirotvorca”, prenosi AP.

“Ovi istorijski mirovni sporazumi su znak svitanja i rađanja novog Bliskog istoka”, poručio je Tramp i rekao da njegova administracija namerava da uskoro posreduje u novim mirovnim dogovorima.

Predsednik SAD je danas pozvao Ujedinjene nacije da “Kinu smatraju odgovornom za njena dela” u vezi pandemije kovida-19, prenosi Frans pres.

“Na početku širenja virusa Kina je zabranila unutrašnje letove, a istovremeno dozvolila avionima da napuste Kinu i zaraze svet”, rekao je Tramp.

“Kineska vlada i Svetska zdravstvena organizacija, koja je takoreći pod kontrolom Kine, pogrešno su izjavili da nema dokaza da ljudi prenose virus”, dodao je Tramp.

Tramp optužuje Kinu da nije na vreme obavestila svet o novoj bolesti koja se pjavila na njenoj teritoriji.

Izvor: Beta

Foto: Gazeta Ekspres

Comments

Pročitaj još