• Početna>
  • Vesti>

Predstavnici Kancelarije za KiM i Ministarstva prosvete obišli učenike u Gračanici

Učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji centralnog Kosova i Metohije danas su, nakon tri nedelje pohađanja onlajn nastave, ponovo seli u školske klupe, poštujući sve propisane mere zaštite. Njihov povratak u školske klupe danas su u Gračanici pozdravili predstavnici Ministarstva prosvete i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji su sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem obišli Osnovnu školu Kralj Milutin u Gračanici.

Dušan Kićović, državni sekretar Ministarstva prosvete, izrazio je zadovoljstvo ponovnim polaskom dece u školu.

– Jako sam zadovoljan onim što sam ovde video. Vidim da su se direktori potpuno pripremili za povratak dece u školske klupe. Inače, svakog četvrtka, odnosno petka, škole su dužne da popune broj učenika i nastavnika koji su zaraženi, ti podaci se šalju Kriznom štabu, a dalje je na Kriznom štabu da sprovodi meru koja će se sprovoditi u odnosu na broj. Trenutno nemamo tendenciju povećanja broja zaraženih. Sva stručna pravila koja smo dali školama na nivou centralne Srbije, važe i za škole na Kosovu i Metohiji. Ako se u grupi pojavi više od dvoje inficirane dece, ta će grupa biti izolovana – rekao je Kićović.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović svim učenicima u novoj školskoj godini poželeo je puno uspeha.

– Drago mi je da smo na ovaj način i sa državnim sekretarom za obrazovanje i sa pomoćnikom direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, sa ostalim direktorima i sa načelnicom školske uprave otvorili ovu školsku godinu. Mi kao lokalna samouprava ćemo se i dalje truditi da stvorimo što je moguće bolje uslove i da naša deca sa Kosova i Metohije ne oskudevaju ni u čemu i da imaju iste uslove kao deca u celoj Srbiji. Dezinfikovali smo sve prostorije, stvorili smo sve uslove. Mi kao lokalna samouprava ulažemo u proširenje naših objekata. Ove godine očekujemo da se 21. Novembra završi Srednjoškolski centar, koji će znatno rasteretiti postojeće objekte gde su smeštene osnovne škole. Izgrađen je aneks škole Kralj Milutin, a započeti su i radovi na izgradnji škole u Suvom Dolu. Ove godine započećemo i radove na rekonstrukciji Osnovne škole Miladin Mitić u Lapljem Selu – naglasio je Popović.

Direktor OŠ Kralj Milutin Vladimir Milkić naglasio je da je iz godine u godinu veći broj učenika, a da je ove godine upisano 87 prvaka.

Sve škole radiće po uputstvu Ministarstva prosvete Srbije naglašava i načelnica Školske uprave Jasmina Dedić.

– Na celoj teritoriji Kosova i Metohije upisano je oko 1100 prvaka. Prvog septembra škole su započele onlajn nastavu. Sada je najbitnije da se svi pridržavamo epidemioloških mera, kao i stručnih uputstava Ministarstva prosvete. Možemo da zaključimo da su se u dosadašnjem radu, u toku onlajn nastave i deca i nastavnici jako dobro snašli – kaže Dedić.

Učenike je pozdravila i poželela im dobrodošlicu u školske klupe i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Slađana Marković Stojanović.

Ulaganje u obrazovanje je uvek dobitak. Od najnižeg do najvišeg nivoa. Ministarstvo prosvete, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Vlada Republike Srbije. Sve srpske zajednice na KiM su dokazale već poslednjih godina koliko se ulaže zapravo u obrazovanje. Tu je bila izgradnja škola, zatim rekonstrukcija škola, novi vrtići, u Gračanici konkretno Srednjoškolski centar koji će rasteretiti škole, dati deci boravak u učionicama kakav zaslužuju, kao i rad u kabinetima koji su potpuno opremljeni. Treba reći da se ulaže i kada su druge opštine u Pitanju. U opštini Leposavić rekonstruisano je pet škola, izgradnja učeničkog doma, planira se izgradnja zgrade univerziteta. Želim danas da poželim sreću prvacima i dobre ocene. Korona je za sve nas bila veoma stresna. To je svima nama novo, novo je i deci i nastavnicima i svi moramo da budemo dovoljno tolerantni da se uključimo u taj proces. Naš cilj je da stvorimo dobre ljude, obrazovane ljude , a to je nešto u šta će i roditelji morati da se uključe, kao i svi mi – kaže Slađana Marković Stojanović.

Sa delegacijom u obilasku bio je i Milan Savić, poslanik u Skupštini Srbije.

Učenicima su podeljeni i prigodni pokloni u vidu školskog pribora.

Izvor: Radio Gračanica

Foto: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još