• Početna>
  • Vesti>

Bazar za Vuksana i Minju – Kosovska Mitrovica na ispitu humanosti

Humanitarni bazar “Podrži život”, sa primarnim ciljem da se prikupe sredstva za lečenje Vuksana Zdravkovića iz Štrpca i Minje Matić iz Kragujevca, biće održan 28. septembra na glavnom gradskom šetalištu u Kosovskoj Mitrovici.

Na ovu ideju došle su dve entuzijastične dame – Aleksandra Ćirković i Marina Grković, a uzor su im žene koje širom centralne Srbije uspešno organizuju ovakve akcije.

Budući da obe žive u Kosovskoj Mitrovici, odlučile su da upravo u našem gradu sprovedu ovaj vid humanitarne akcije, u nadi da će privući što veći broj privrednika i ujedno podstaći i ostale žene širom Kosova i Metohije da nešto slično pokrenu u njihovim mestima.

Dvogodišnji Vuksan i jednogodišnja Minja boluju od spinalne mišićne atrofije (SMA). Lek “Zolgensma” je presudan za njihovo ozdravljenje, a prima se samo u Americi. Za svakog pojedinačno, potrebno je izdvojiti po 2,4 miliona dolara.

„To je jedna jako progresivna bolest i sa tom bolešću deca uglavnom ne dočekaju drugu godinu života. Lek ‘Zolgensma’ se prima samo jednom u životu. Vuksan boluje od spinalne mišićne atrofije, tip 2 i on je Bogu hvala, dočekao drugi rođendan, ali je izuzetno bitno da se novac prikupi za dalja lečenja, za operacije, rehabilitacije, za sve što je neophodno. Minja takođe boluje od iste bolesti, ali to je tip jedan i ona je malo ispred Vuksana što se tiče finansijske situacije, njoj treba još 1,2 miliona dolara. To je ogromna suma novca”, objašnjava nam Aleksandra Ćirković.

Ukoliko prikupe određenu svotu, pored Vuksana i Minje, deo prihoda će izdvojiti i za malu Dariju Antović iz Zvečana, koja boluje od cerebralne paralize. Za njeno lečenje je potrebno 3.000 evra.

“Mi se iskreno nadamo da ćemo uspeti da prikupimo zaista pristojnu sumu novca, i ako bude tako, jedan deo će sigurno ići za Dariju, a sledeći bazar ćemo praviti upravo za nju”, optimistično najavljuju ove dve mlade dame.

Aleksandra i Marina ne poznaju Vuksana, Minju i Dariju, niti njihove roditelje. Da im je potrebna pomoć, saznale su preko Fejsbuk grupe „Budi human – Humanitarne licitacije“, koja broji preko 100.000 članova. Nastoje da pomognu, jer su pre svega majke koje žele da i ostala deca budu zdrava kao njihova.

„Naišla sam na Fejsbuk grupu ’Budi human – Humanitarne licitacije’ i videla sam da se tu prikupljaju novčana sredstva za sve one koji boluju od neke bolesti. Samim tim, gledajući i razmišljajući kako moje dete raste srećno i zdravo, pitala sam se kako je tim roditeljima koji moraju da su non-stop uz decu i kojima treba toliko para. Zašto naša zemlja ne može njima da pruži taj lek i toliko novca pre svega“, pita se Aleksandra Ćirković.

Marina Grković je majka troje dece. Ovakve stvari je posebno pogađaju, jer je njen sin imao zdravstvenih poteškoća.

“Dosta smo godina provodili lečeći se u Tiršovoj i Banji Koviljači. Hvala Bogu, on je sada zdrav odrastao dečak . Uspela sam da svoje dete stavim na noge, tako da ja imam tu dodatnu motivaciju da pomognem, jer vrlo dobro znam kako je tim roditeljima”, iskrena je Marina koju je Aleksandra upoznala upravo preko Fejsbuk grupe „Budi human – Humanitarne licitacije“.

„Ona je moj prvi saborac. Stala je uz mene i odlučile smo da pokrenemo humanitarnu akciju“, otkriva nam Aleksandra.

Na njihovo veliko iznenađenje, za vrlo kratko vreme im se obratio veliki broj zainteresovanih da uzmu učešće u ovoj humanitarnoj akciji, pretežno žene.

“Preko 30 žena nam se javilo i ponudilo svoju pomoć , tako da ćemo imati dosta štandova sa slatkim i slanim poslasticama, igračkama, čak i sa zimnicom, domaćim proizvodima sa Šare, rukotvorine… Dakle, sve što je moguće prodati – knjige, nakit, sokiće… Imaćemo animatore za decu, a angažovale smo i fotografa. Takođe smo obezbedile i di-džeja. Biće zaista jedna fešta i mislim da će prijati posle ove situacije sa pandemijom i deci i roditeljima. Naročito zato što je sve to u humanitarne svrhe i ima jedan viši cilj, a to je da pomognemo onima kojima je pomoć neophodna”, kaže Marina Grković.

A odazvali su se i pojedini privrednici, koji će od tog dana svu zaradu preusmeriti na račun ovih mališana. Reč je o butiku “Loren”, zatim frizerki Dariji, čiji se salon nalazi u zgradi “Metohije”,  dok su drugi želeli da ostanu anonimni.

“Želim da zahvalim svim ljudima koji su nam se pridružili, koji su nesebično donirali, svako na svoj način. Prvo sve te silne žene koje su se uključile, koje će praviti sve te đakonije, slatke, slane… Zahvalnost dugujemo i suvenirnici ‘Komision – Saša’ koja nam je izašla u susret i besplatno odštampala majice koje ćemo nositi na bazaru”, ističe Marina, ujedno upućujući poziv ostalim privrednicima da uzmu učešće u ovoj akciji.

“Da se razumemo, nikakva novčana sredstva nama ne trebaju, niti ih tražimo. Od privrednika očekujemo da bukvalno ponude svoje usluge za taj dan i da pruže podršku kroz vaučere koji će imati umanjeni iznos. Tako da ih pozivamo ovim putem da nam se pridruže i pomognu u borbi za život”, naglašava Marina.

U međuvremenu su našle još jedan način na koji prikupljaju novac za ove mališane.

“Postavile smo na različitim lokacijama u gradu kutije – po kafićima, pekarama, nekim trgovinama, buticima… Tu su nam isto privrednici bez problema izašli u susret”, kaže Marina.

Izražava nadu da će im akcija uspeti i da će biti dobar primer i drugim ženama.

“Ja se iskreno nadam, da ako ovo bude uspešno, da će žene u drugim mestima i gradovima ovako nešto pokrenuti. Ne mora to nikad da bude nešto na veliko, dovoljno je malo. Bolje je i malo, nego ništa, a verujem da će se to desiti. Kao što su i nas motivisale žene iz cele Srbije ovim bazarima, ja se nadam da ćemo i mi motivisati naše žene sa KiM da u svojim mestima prave ovako nešto i da pokušaju da pomognu ovim anđelima”, uverena je Marina.

“Apelujem na sve da nam se pridruže. Deci će biti lepo, a odrasli će učiniti humano delo. Nečijih 1.000 dinara može da zaokruži tu sumu novca koja je potrebna da nečije srce nastavi da kuca. Hajde da ovaj severni deo Mitrovice pokaže koliko je veliki i koliko veliko srce ima”, poručuje Aleksandra Ćirković uz molbu da zbog trenutne epidemiološke situacije tog dana građani nose zaštitne maske.

Događaj će biti organizovan u periodu od 16 do 21h na glavnom gradskom šetalištu u Kosovskoj Mitrovici.

Pokažimo humanost na delu!

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još