• Početna>
  • Vesti>

Zemlje Kvinte pozvale kosovsku Vladu i Skupštinu da osiguraju rad Specijalizovanim većima i tužilaštvu

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država pozvale su danas, u zajedničkom pismu, kosovsku Vladu i Skupštinu da se usprotive “bilo kakvim pokušajima podrivanja ili diskreditovanja misije Specijalizovanih veća Kosova (SVK) i Specijalizovanog tužilaštva  (STK) i da osiguraju da mogu da izvršavaju svoju misiju u skladu sa Ustavom”.

U daljem tekstu, pohvalno se govori o odluci predsednice kosovske Skupštine Vjose Osmani koja je predloge ustavnih amandmana predsednika, prosledila Ustavnom sudu specijalizovanih veća u Hagu.

“U tom kontekstu, pohvaljujemo  predsednicu Skupštine što je prosledila predlog ustavnih amandmana predsednika Ustavnom sudu specijalizovanih veća u Hagu i Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo zbog poštovanja ovlašćenja STK da istraži potencijalno nezakonito otkrivanje poverljivih dokumenata i informacija, istovremeno nudeći pomoć ako se ona zatraži” stoji u pismu koje je našoj redakciji dostavljeno iz Ambasade SAD u Prištini.

Inače, predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani obratila se predsednici Specijalizovanih veća Ekaterini Trendafilovoj u vezi sa amandmanom predsednika Hašima Tačija za produženje mandata Specijalnog suda, piše Koha.

U pismu koje je dostavljeno listu, Osmani traži od Trendafilove da se predloženi amandman prosledi Ustavnom sudu na razmatranje.

“Bila bih zahvalna ako se ovaj predloženi amandman uputi u skladu sa Ustavom Kosova i Zakonom o specijalizovanim komorama i Kancelariji specijalizovanih tužilaca, na preliminarnu procenu – da predloženi amandman ne kriši nikakve od prava i sloboda definisanih u Ustavu“, piše u pismu.

Podnošenje zahteva potvrdio je Bekim Kupina, savetnik predsednika za medije.

“Predsednca Osmani, pozivajući se na član 162, stav 3 Ustava, poslala je amandman koji je predsednik predložio Specijalizovanoj komori Ustavnog suda na razmatranje“, rekao je Kupina.

Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je 24. avgusta od poslanika Skupštine Kosova da produže mandat Specijalizovanom veću i Specijalizovanom tužilaštvu.

On je rekao  da veruje da će poslanici podržati njegovu inicijativu.

Zakon o potvrđivanju međunarodnih sporazuma između Kosova i Evropske unije navodi da će mandat Specijalnog suda prestati kada Savet Evropske unije obavesti kosovske institucije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Koha ditore, Kosovo Online

Foto: Novosti

Comments

Pročitaj još