• Početna>
  • Vesti>

Bećaj: Formiranje ZSO je obaveza koju treba sprovesti, za Kosovo je opasniji Hašim Tači

Politički analitičar Beljulj Bećaj u izjavi za Kosovo Onlajn kaže da Zajednica srpskih opština treba da bude formirana u skladu sa preuzetim obavezama i potpisanim dogovorom od strane Kosova, navodeći da je trenutno najveća opasnost za Kosovo predsednik Hašim Tači, koji deluje shodno svojim interesima.

“Bilo je dosta grešaka u dosadašnjem procesu, ali budući da je sporazum o Zajednici srpskih opština deo prihvaćenih parlamentarnih obaveza sa kosovske strane, mislim da bi bilo neozbiljno da se poslanici ponašaju drugačije u odnosu na ono što je već dogovoreno. U ovom smislu smatram da treba da se sprovede preuzeta obaveza oko stvaranja Zajednice opština sa srpskom većinom”, kaže Bećaj.

Iako je kosovski predsednik Hašim Tači pre sedam godina potpisao sporazum koji predviđa uspostavljanje Zajednice srpskih opština, sada upozorava da je Vlada Kosova započela razgovore o “zatvorenim temama“ i da se za stolom u Briselu nalaze pitanja koja ugrožavaju državnost Kosova. 
Bećaj ukazuje da je predsednik Tači deluje u skladu sa svojim potrebama, dodajući da formiranje Zajednice srpskih opština nije štetno za Kosovo, koliko je to predsednik Tači.

“Mislim da je najveća opasnost predsednik Tači. On je bio jedan od uzročnika tog procesa i u kontekstu tadašnjih okolnosti smatrao je da je to racionalno rešenje, dok sada u okviru promene svoje pozicije tvrdi da je Zajednica srpskih opština opasno rešenje”, zaključuje Bećaj.

Izvor, foto: Kosovo online

Comments

Pročitaj još