Predsedništvo BiH: Rasprava o priznavanju tzv. Kosova

Mediji prenose da će se danas na sastanku Predsedništva BiH raspravljati o priznanju tzv. Kosova i o preseljenju ambasade BIH u Jerusalim.

BIH nije priznala nezavisnost Kosova, jer se tome protivi srpska strana.

Predlog da se na sednici Predsedništva BiH nađe priznanje Kosova, dao je hrvatski član Predsedništva Željko Komšić, a nakon što je srpski član Predsedništva Milorad Dodik predložio da se raspravlja i o preseljenju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Vest su preneli skoro svi prištinski mediji, dok sarajevski Klix.ba navodi da je predsedavajući Predsedništva BiH, iz redova Bošnjaka, Šefik Džeferović, zakazao za danas tri sednice Predsedništva. Jednu redovnu i dve vanredne.

Redovna je zakazana za danas u 11 h i na njoj bi trebalo da se raspravlja o najvažnijim temama koje se tiču BiH: poput pandemije koronavirusa, EU integracije, realizacije reformi NATO-a, ilegalnih migracija, trgovini ljudima i inicijativi o stavu za “Mali Šengen”.

Nakon te sednice biće održana vanredna sednica koju zahteva srpski član predsedništva Milorad Dodik i na njoj je jedna tačka dnevnog reda – premeštanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem.

Nakon izašnjavanja o toj temi sledi i druga vanredna sednica Predsedništva BiH, sa takođe jednom tačkom dnevnog reda – priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova. Tu sednicu zatražio je Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva.

Klix.ba navodi da se sasvim sigurno može očekivati da oba predloga, i onaj od Dodika i onaj od Komšića padnu na sednici. Džaferović i Komšić su ranije rekli da neće podržati Dodika, a Dodik sasvim sigurno neće podržati nezavisnost Kosova, zaključak je sarajevskog portala.

Izvor B92

Comments

Pročitaj još