• Početna>
  • Vesti>

Povećava se broj zaraženih – maske, distanca i higijena moraju preći u naviku

Koronavirus je u Srbiji do sada registrovan kod 32.613 osoba, a od posledica zaraze preminulo je 736 ljudi. Ukupno je testirano 1.049.379 ljudi.

Od sutra u 18 časova stupa na snagu odluka da državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih koronavirusom moraju elektronski da se prijave u sistem, i ako imaju simptome da se jave u kovid ambulante, rekao je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Kako je objasnio, prijava je nešto što već postoji kao test samoprocene na portalu e-zdravlje i prilično je jednostavna, jer se ubacuju lični podaci.

Kon kaže da je to mera gde kazna nije glavni način borbe, već je potrebno shvatiti da onaj ko se bahato ponaša, ne prijavi se, a dovede do posledica i zaražavanja, pogotovo ako dođe do tragičnih posledica, ne može da izbegne ono što piše u zakonu. 

Doktor Kon je rekao dagrađani koji se vraćaju iz inostranstva u Srbiju mogu normalno da se vrate na posao uz pridržavanje epidemioloških mera – da izbegavaju bliske kontakte, da drže distancu i da nose masku. 

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još