Hiseni: Srbija pokušala da otvori temu ZSO, kategorički smo odbili

Koordinator Kosova u dijalogu sa Srbijom Skender Hiseni izjavio je danas, nakon sastanka u Briselu, da se o Zajednici srpskih opština (ZSO) danas uopšte nije razgovaralo, javlja Koha.

“Naravno da je srpska delegacija pokušala da otvori ovu temu, ali mi smo kategorički odbili”, istakao je Hiseni.

Odbio je da govori o reakcijama na Kosovu po ovom pitanju.

“Ipak, mora se naglasiti jedna činjenica. Imamo dva sporazuma o ZSO potpisana 2013. i 2015. godine. U sporazumu iz 2015. godine, sud je izneo svoje komentare na 21 ili 22 konkretna pitanja i sud nije rekao da ZSO ne bi trebalo da se sprovede”, poručio je Hiseni.

Istakao je da je poenta sada u Statutu ZSO i dodao da će Priština zauzeti jasan politički stav po tom pitanju.

Pitanje međusobnih finansijskih potraživanja ili obaveza razmatrano je danas u Briselu, rekao je on i poručio da je to jedan od elemenata opšteg sporazuma o uzajamnom priznavanju.

Međutim, kako je naveo, strane imaju dijametralno suprotne stavove po tom pitanju.

“Očigledno su stavovi o toj temi vrlo različiti. Pitanje sukcesije vidimo kao pitanje koje se mora tretirati u skladu sa međunarodnim pravom, prateći prakse sukcesije koje su se dogodile između entiteta bivše Jugoslavije, sada nezavisnih država i ovo je stav Kosova”, naglasio je Hiseni.

Ukazao je da to da to uključuje i spoljni dug i dodao da u pogledu spoljnog duga, Kosovo ima vrlo principijelan stav.

“U pogledu spoljnog duga insistiraćemo da se primeni princip krajnjeg korisnika. Dakle, ako se deo spoljnog duga bivše Jugoslavije ulagao u veliki projekat na Kosovu i zna se ko je krajnji korisnik, onda ćemo pratiti ovu liniju”, objasnio je Hiseni.

Prema njegovim rečima, od toga neće biti odstupanja.

“Kosovo je nezavisna država i o toj temi se može razgovarati samo na bazi država- država i uspostavljanjem instrumenata za sprovođenje, instrumenata koji se razlikuju. Na primer, jednog dana slučaj može da ode na Međunarodni arbitražni sud”, poručio je Hiseni.

Izvor: Koha, Kosovo Online

Comments