UNS: Kosovska policija zabranila novinarima da izveštavaju o skrnavljenju crkve

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu zahtevaju od svih institucija na Kosovu da pokrenu istragu i kazne nezakonito i diskriminatorno ponašanje kosovske policije koja je juče novinarskim ekipama zabranila da izveštavaju o skrnavljenju crkve u Babinom Mostu kod Obilića i ocenjuju da je jučerašnja zabrana rada novinarskim ekipama pravi primer gušenja slobode medija.

Povodom informacije da je Crkva pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu kod Obilića provaljena i opljačkana, novinarske ekipe krenule su na mesto događaja. Na mestu skrnavljenja crkve i u njenom dvorištu zatekli su sveštenika, lokalne srpske predstavnike i pripadnike Kosovske policije, navode u UNS-u.

Policajci koji su bili u dvorištu crkve izbacivali su novinarske ekipe koje su dolazile tokom višesatne istrage koja je sprovođena unutar crkve i oko nje, uz obrazloženje da ih je zabranjeno snimati. Prvo je izbačena ekipa „Glasa Amerike“ i RTV „KiM“, a onda i ostale redakcije i dopisnici, navodi se u saopštenju.

Na grub način policajci su vikali na novinare i izbacivali ih iz crkvenog kompleksa, iako nigde nije bilo obeležja kojim je trebalo da bude obezbeđeno mesto provale i pljačke.

U Babin Most, posle nekoliko sati uviđaja, stigli su službenici kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak, nepoznati novinarskim ekipama, kojima je dozvoljeno da fotografišu rad policajaca i da o tome obaveste javnost, ističu u UNS-u.

UNS i UNS na Kosovu ističu da je jučerašnja zabrana rada novinarskim ekipama pravi primer gušenja slobode medija.

To dokazuje i činjenica da su jedine fotografije sa lica mesta poslale osobe iz Ministarstva za povratak i zajednice, a to ministarstvo ih je, uz saopštenje za javnost ministra Dalibora Jevtića, poslalo medijima.

UNS i UNS na Kosovu ističu da su pripadnici kosovske policije grubo prekršili zakon, diskriminišući novinare i medijske radnike i izražava bojazan da policija jučerašnjim ponašanjem i odnosom prema novinarima prikriva ili prećutkuje informacije o ovom događaju

UNS i UNS na Kosovu pozivaju OEBS, Euleks, Policijski inspektorat Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova da pokrenu istragu zbog nezakonitog i diskriminatornog ponašanja kosovske policije i obaveste javnost o rezultatima.

Izvor: UNS

Comments