• Početna>
  • Vesti>

Tačijev kabinet: Diskusija o ZSO početak stvaranja Republike Srpske unutar Kosova

Otvaranje tema o pravima zajednica i o Zajednici srpskih opština u Briselskom dijalogu je “velika i veoma rizična greška kosovske vlade” i predstavlja “udarac na državnost i ugrožavanje suverenosti”, ocenjuju iz Kancelarije kosovskog predsednika uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga u Briselu.

“Ove teme su tretirane i rešene su u Ahtisarijevom paketu, koji je prethodio proglašenju nezavisnosti, ali i u okviru Sporazuma u Briselu 2013. godine, kao i odlukom Ustavnog suda”,  navodi se u saopštenju.

Zato, kako dodaju, niko nema mandat da razgovara u ime Kosova o zaključenim temama, u Briselu ili bilo gde drugde.

“Kosovo ne može ni po koju cenu nikada da dozvoli da se unutar njegove teritorije stvara politički entitet koji bi bio reprodukcija Republike Srpske na teritoriji Kosova”, ističe se u saopštenju.

Navodi se  dalje da “diskusija o Zajednici sutra u Briselu je početak stvaranja Republike Srpske unutar Republike Kosovo”. 

“A razgovor o imovini Kosova sa Srbijom je u suprotnosti sa Ustavom i Kosovskim zakonima, a ujedno predstavlja ugrožavanje suverenosti naše države”, tvrde iz Tačijeve kancelarije.
 
Prama njihovom mišljenju, “Skupština Kosova hitno mora da tretira ovaj rizičan korak Vlade Kosova u Briselskom dijalogu, a takođe, hitno mora da izglasa i rezoluciju kojom će premijer da zaustavi da pregovara o unutrašnjim pitanjima na Kosovu i o temama koje dovode u rizik unutrašnji držani poredak.​”

Izvor RTS/RKM/Saopštenje

Comments

Pročitaj još