• Početna>
  • Vesti>

Rumunija principijelna: Nećemo priznati nezavisnost Kosova

Normalizacija ekonomskih odnosa Beograda i Prištine neće promeniti stav Rumunije, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, saopštilo je danas rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Tanjug.

Ministarstvo je to saopštilo odgovarajući na pitanje prištinskog portala Zeri da li će promeniti svoj stav.

Istovremeno, rumunsko ministarstvo je pozdravilo sporazum potpisan 4. septembra u Vašingtonu, izražavajući nadu da će on doprineti normalizaciji odnosa dve strane.

“Rumunija izražava nadu da će posvećenost koju su pokazale obe strane tokom dijaloga uz posredovanje EU i tokom sastanka u Vašingtonu dovesti do pune normalizacije odnosa dve strane i da će ojačati perspektivu evropskih integracija za čitav region”, navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo podseća da je stav te zemlje po pitanju nezavisnosti Kosova principijalan i da proizilazi iz opšteg političkog konsenzusa, kao i da je zasnovan na poštovanju međunarodnog prava.

“Rumunija će podržati rešenje pitanja statusa Kosova samo ako se zasniva na sporazumu dve umešane strane, doprinosi regionalnoj stabilnosti i bude u skladu sa međunarodnim pravom”, navodi se u saopštenju i dodaje da Rumunija podstiče aktere u Prištini da sprovode međunarodne sporazume, posebno Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Pre nekoliko dana i špansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pozdravlja sporazum iz Vašingtona, ali da neće promeniti stav o pitanju nezavisnosti Kosova.

Osim Španije i Rumunije, nezavisnost Kosova nisu priznale još tri članice EU: Grčka, Kipar i Slovačka.

Izvor Tanjug/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još