• Početna>
  • Vesti>

Počela školska godina na Kosovu; u srpskim školama prazne klupe i ove sedmice

Nakon više meseci pauze, danas je u kosovskim školama počela prva faza nove školske godine. Đaci koji nastavu pohađaju u okviru sistema Republike Srbije, i dalje ostaju kod kuća. Onlajn nastava je produžena do 21. septembra.

Na osnovu odluke kosovskog ministra obrazovanja i nauke Rame Ljikaja za početak nove školske 2020/21 u uslovima pandemije, prvi čas u svim školama na Kosovu bio je posvećen informisanju i podizanju svesti učenika u vezi sa pandemijom. 

Svi su obavezni da nose maske, a Ministarstvo obrazovanja i nauke je distribuirao oko pola miliona maski u školama na Kosovu. 

Pored maski koje su obezbedili partneri, donatori i same škole, Ministarstvo obrazovanja i Vlada Kosova su opredelili i planirali deo budžeta za maske, druge zaštitne i dezinfekcione proizvode, pa će škole imati rezervni fond za maske, piše Koha. 

Ministarstvo zdravlja upozorilo je da će biti vrlo strogo u proceni mera, poštujući smernice i protokole za povećanje discipline i održavanje zdravlja dece, nastavnika i građana Kosova. 

Đaci u centralnoj Srbiji u školskim klupama su od 1.septembra, a nastava se odvija po grupama. Za sada samo đaci u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji kompletnu nastavu prate isključivo onlajn. I mada je bilo očekivanja da će se u škole krenuti danas, ta odluka je produžena na još najmanje jednu sedmicu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Kosovo online

Comments

Pročitaj još