Pompeo: Sjajan potez predsednika Vučića

Američki državni sekretar Majk Pompeo pohvalio je predsednika Aleksandra Vučića zbog najave da će Srbija označiti Hezbolah kao terorističku organizaciju.

“Sjajan potez predsednika Vučića”, napisao je Pompeo na Tviteru.

Pompeo je u svojoj objavi ocenio da se evropske operacije Hezbolaha ruše se kao domine.

“Najava Srbije da će označiti Hezbolah kao terorističku organizaciju u celini pomaže dalje ograničavanje mogućnosti te terorističke grupe da prikuplja sredstva i da deluje u regionu”, ocenjuje američki državni sekretar.

Majk Pompeo je u saopštenju Stejt departmenta istakao da je to još jedan značajan korak koji ograničava sposobnost Hezbolaha koju podržava Iran da deluje u Evropi.

U saopštenju se navodi se da je ova važna akcija najavljena kao deo istorijskih obaveza koje je predsednik Donald Tramp odredio u vezi sa širokim spektrom pitanja ekonomske normalizacije između Beograda i Prištine, zajedno sa koracima koje obe strane preduzimaju da pomognu u postizanju mira na Bliskom istoku.

“Nema sumnje da se kao domine ruše evropske operacije Hezbolaha, gde nastavlja da planira terorističke napade, nabavlja vojnu tehnologiju i prikuplja preko potrebna sredstva”, navodi Stejt department.

U saopštenju se podseća da nedavne akcije Nemačke i Litvanije protiv Hezbolaha prate korake koje su prošle godine preduzele Velika Britanija i tzv. Kosovo.

SAD i dalje pozivaju Evropsku uniju i evropske države da u celini označe ili zabrane Hezbolah i prepoznaju da su i koren i ogranci terorističke organizacije bez razlike između takozvanog “vojnog” i “političkog” krila, kaže se u saopštenju.

Pompeo je takođe pozvao sve zemlje u Evropi i drugde da “preduzmu sve što mogu da spreče operativce Hezbolaha, regrutere i finansijere da deluju na njihovim teritorijama.”

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još