• Početna>
  • Vesti>

Fabrici: Dijalog u zamahu, nema razloga za odugovlačenje

Kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, EU je spremna da nastavi onoliko brzo koliko dve strane žele, ali je i jasno istakla da ne vide razlog ni za odugovlačenje, kaže ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Fabrici je za “Blic” naglasio da nema razloga da se govori o vremenskim odrednicama ili veštačkim rokovima dijaloga. Međutim, kako je rekao, visoki predstavnik Đuzep Borelj, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i zemlje članice EU su vrlo jasno istakli da ne vide razlog ni za odugovlačenje.

Na pitanje da li je dijalog Beograda i Prištine u zamahu, nakon treće runde u Briselu, Fabrici je ponovio Borelove reči da dijalog “nikad nije lak” i da može da kaže “da je zamah dobar”.

“Predsednik Vučić i premijer Hoti su postigli pun napredak na teme nestalih/raseljenih lica i ekonomske saradnje, tako da su onda mogli da ostave te teme po strani i fokusiraju se na aranžmane za nevećinske zajednice i rešavanje međusobnih finansijskih potraživanja,” rekao je Fabrici.

Naveo je da su ta dva nova pitanja prvi put postavljena u Briselu u ponedeljak, u okviru pregovora o sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji.

Fabrici naglašava da su ta pitanja veoma osetljiva i da će se to odraziti na pregovore.

“Očekujemo da će naredne runde razgovora biti još teže,” rekao je Fabrici i dodao da su, međutim, obe strane spremne da se angažuju u pregovorima, što je pozitivno.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još