• Početna>
  • Vesti>

Krasnići: Zajednica srpskih opština treba da bude formirana, ali bez izvršnih ovlašćenja

Predstavnica Kosovskog demokratskog instituta Jeta Krasnići za Kosovo Onlajn navodi da bi Zajednica opština sa srpskom većinom trebala da bude formirana, ali bez izvršnih ovlašćenja, jer smatra da bi kreiranjem još jedne vlasti Kosovo* postalo disfunkcionalno.

“Kosovo može da formira Zajednicu srpskih opština prema odluci Ustavnog sud, ali Srbija ne prihvata tako nešto. Srbija traži da Zajednica ima izvršna ovlašćenja i zato će se o ovoj temi još razgovarati i biće deo konačnog sporazuma”, ističe Krasnići. 

Ustavni sud u Prištini decembra 2015. godine, na inicijativu tadašnje kosovske predsednice Atifete Jahjage, utvrdio je da principi Zajednice opština sa srpskom većinom nisu u potpunosti usklađeni sa Ustavom Kosova*. 

Krasnićijeva podseća da je tom odlukom Ustavnog suda utvrđeno i da će Zajednica opština sa srpskom većinom biti uspostavljena kao što je predviđeno prvim Briselskim sporazumom, ratifikovanim od strane Skupštine u Prištini. 

“Delovi sporazuma iz 2015. godine nisu u skladu sa Ustavom Kosova. Kosovska strana je spremna da formira tu Zajednicu ukoliko njen statut bude u skladu sa Ustavom Kosova, ali ako Srbija to ne želi onda će nastati problem”, objašnjava Krasnići.

Pored formiranja Zajednice srpskih opština, na poslednjem sastanku u Briselu po prvi put se razgovaralo o imovini i finansijskim potraživanjima između Kosova i Srbije. Prema rečima Jete Krasnići sve teme koje se otvaraju u okviru dijaloga Beograda i Prištine su “osetljive”, imajući u vidu da Srbija ne priznaje tzv. Kosovo. 

“Imamo Ahtisarijev plan na osnovu koga je napisan Ustav Kosova i na osnovu koga je proglašena nezavisnost i to je vodič prema kome se treba upravljati i koji treba da reši pitanje finansijskih obaveze, imovine i svega ostalog”, zaključuje Krasnići.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još