Lajčakov savetnik najavljuje intenziviranje dijaloga

Savetnik specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, Karlo Đunipero, smatra da je potreban dinamičniji proces dijaloga, da je Brisel zainteresovan za sporazum iz Vašingtona, kao i da je EU neophodna pomoć SAD i civilnog društva na postizanju sveobuhvatnog dogovora.

“EU i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak smatraju da je potreban intenzivniji dijalog i već naredne nedelje očekujemo nastavak razgovora sa novim temama”, rekao je Đunipero na skupu “Regionalna saradnja – Od ‘mini-Šengena’ do novog pristupnog bloka” u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacije “Fridrih Ebert”.

Đunipero je istakao da je dijalog ozbiljan proces, kako je rekao, proces a ne događaj, da je reč o ljudima i onome što se dešava u regionu.

“Svesni smo urađenog i onoga što treba da uradimo – naš cilj je sveobuhvatni dogovor obe strane”, rekao je politički savetnik Lajčaka i najavio da Brisel otvara nove teme o kojima strane žele da razgovaraju.

Naveo je da sledi mnogo intenzivniji dijalog, mnogo više sastanaka.

“To je ono što EU radi”, rekao je Đunipero i dodao da ima da se radi dosta i ozbiljno.

“Brisel ne zanemaruje sporazum iz Vašingtona”

Na pitanje da se stiče utisak da Brisel ignoriše, odnosno zanemaruje dogovor iz SAD, Đunipero kaže da to uopšte nije tačno.

Znamo šta je dogovoreno, ali mi radimo na normalizaciji, neke tačke su zajedničke, rekao je savetnik i dodao da EU želi saradnju sa SAD.

“Želimo da sarađujemo i sa SAD i radimo na nomalizaciji. To je proces koji se nastavlja, potrebna će nam biti pomoć od SAD, partnera i civilnog društva”, rekao je Đunipero.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još