• Početna>
  • Vesti>

KP potvrdila da su četiri grobna mesta u Žakovu oštećena, demantovala navode o „napadu“

Kosovska policija potvrdila je za RSE da su u selu Žakovo u opštini Istok u pećkom okrugu oštećena četiri grobna mesta tokom radova na vodovodnoj mreži. Ujedno su demantovali navode Kancelarije za KiM da je došlo do napada na pravoslavno groblje i da su tom prilikom odnešeni posmrtni ostaci.

Kancelarija za KiM saopštila je danas da se dogodio “još jedan napad na srpska groblja” u selu Žakovo kod Istoka, te da su “napadi na srpska groblja postali toliko učestali da gotovo nema pravoslavnog groblja južno od Ibra koje u protekle dve decenije nije bilo na meti napada”.

“Skrnavljenje grobalja u Žakovu kod Istoka, u kojem je pre rata živelo nekoliko desetina srpskih porodica, predstavlja najstrašniji vid vandalizma i zločina iz mržnje jer, osim što su nadgrobni spomenici porušeni, neki od grobova su prekopani i iz njih odneti posmrtni ostaci”, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo.

Ujedno je upućen zahtev Prištini i predstavnicima međunarodne zajednice da ulože napore kako bi počinioci bili identifikovani i kažnjeni.

Kako je večeras prenela RSE, pozivajući se na potvrdu službenika Kosovske policije za region Peć zaduženog za medije, Fadilja Gašija (Fadil Gashi), do oštećenja grobnih mesta došlo je tokom izvođenja radova na vodovodnoj mreži u neposrednoj blizini pravoslavnog groblja u Žakovu.

Gaši je potvrdio da je ekipa Kosovske policije obavila uviđaj odmah nakon prijave da je na pravoslavnom groblju u Žakovu, starom preko 100 godina, došlo do oštećenja.

“Ekipa policije Kosova je zajedno sa opštinskim službenicima izašla na lice mesta. Jedna kompanija koja izvodi radove na vodovodnoj mreži je prilikom kopanja kanala izručila zemlju na četiri grobna mesta. Uzeli smo izjavu od svedoka i finansijskog menadžera projekta u okviru kog se izvode radovi, a sutra će izjavu dati i vlasnik te kompanije”, objašnjava Gaši i dodaje da je slučaj prosleđen tužilaštvu.

O ovom slučaju je prethodno izvestio RTS, navodeći da je deo pravosovnog groblja prokopan, a da su četiri grobna mesta sa posmrtnim ostacima i spomenicima potpuno uništena.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još