Dačić: SAD su jedan od naših ključnih partnera u rešavanju kosovskog pitanja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da prošlonedeljni dogovor u Vašingtonu Beograda i Prištine, koji zasigurno ne bi bio postignut bez presudne uloge SAD i predsednika Donalda Trampa, dokazuje da je američka strana jedan od naših ključnih partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja problema Kosova i Metohije, prenosi Tanjug.

“Pozdravljamo nameru SAD da bude više prisutna u regionu, kako ekonomski tako i politički, posebno imajući u vidu da svi zajedno stremimo istom cilju – očuvanju mira i izgradnji prosperitetnijeg i za život privlačnijeg Zapadnog Balkana”, dodao je Dačić.

On je podsetio da se danas navršava 19 godina od terorističkih napada u SAD, u kojima je poginulo gotovo 3.000 nedužnih ljudi iz više od 90 zemaljai naglasio da Srbija i danas, kao što je i ranije kroz svoju istoriju činila, potvrđuje solidarnost sa SAD u borbi za očuvanje zajedničkih vrednosti i sećanja, kao jedinog načina da se spreči neki novi 11. septembar.

“Ako neko dobro razume značaj održavanja kulture sećanja i solidarnosti i značaj koji američki narod pridaje ovom datumu – to smo mi”, rekao je Dačić na konferenciji “Pamtimo i stojimo uz SAD” u Beogradu, u organizaciji Kongresa srpsko – američkog prijateljstva.

Po njegovim rečima, 11. septembar 2001. bio je jedan od “definišućih datuma” u savremenoj istoriji – jedan od onih dana nakon kojih malo šta ostaje isto i koji je, kako je naveo, uzdrmao ne samo osnove međunarodnih odnosa, već i živote svih onih koji osećaju solidarnost s nevinim žrtvama terorističkog napada.

“Srbija je deo globalnih napora u borbi protiv terorizma, posebno imajući u vidu da ova asimetrična pretnja ima za cilj ugrožavanje i razaranje poznatog i na pozitivnim vrednostima zasnovanog načina života naše civilizacije”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, današnje obeležavanje sećanja na 11. septembar deo je napora da se očuva kultura sećanja na tragične događaje, što je ujedno i zajednički doprinos odgovornom odnosu prema budućnosti.

“Nalazimo se u centru regiona, koji je oduvek bio opterećen viškom istorije. Srpski narod je toliko puta bio suočen sa situacijama i tragedijama koje su ostavljale dubok trag u našoj kolektivnoj svesti i definisale budućnost našeg regiona”, ukazao je šef srpske diplomatije.

Situacija u kojoj se trenutno, na globalnom planu nalazimo, nosi dvojak izazov, upozorio je Dačić, i dodao da su se na jednoj strani javile nove globalne pretnje za koje se pokušava da nađu adekvatna rešenja.

Događaji, kako kaže, poput pandemija u velikoj meri menjaju naš dosadašnji način života – možda ne uvek tako naglo i dramatično, ali ipak, slično onome što se desilo nakon 11. septembra 2001. godine.

S druge strane, današnji datum nas podseća da ne smemo zaboraviti ni na stare probleme, koji su veoma prisutni poput terorizma koji za cil ima ne samo ljudske i materijalne žrtve, već i masovno širenje i izazivanje straha i nesigurnosti, rekao je Dačić.

Ministar je podsetio da sve što je usledilo nakon tragičnog 11. septembra pokazuje da terorizam ne nestaje, već evoluira.

“Iako se danas sećamo nevino stradalih žrtava 11. septembra, treba istaći da ujedno obeležavamo i momenat kada je stvoren širok front međunarodne solidarnosti u borbi protiv terorizma kao jednog od najvećih zala savremenog sveta”, zaključio je Dačić.

izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments