• Početna>
  • Vesti>

Udžbenici najveći izdatak za roditelje; i ove godine komplet za VII razred najskuplji

Početak nastave u školskim klupama u mitrovičkim školama planiran je uz sve mere zaštite i prevencije od epidemije ali i uz ostale neophodne pripreme i nabavku udžbenika, kaže za Radio Kosovsku Mitrovicu direktor škole “Sveti Sava” u Kosovskoj Mitrovici Milorad Jovanović.

Jovanović kaže da se slede preporuke i uputstva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

“Škola je spremna ne samo za onlajn nastavu nego i za nastavu u učionicama, kako se nadamo prema nekim naznakama 15. septembra. Prostorije su očišćene, dezinfikovane i tehnički je sve spremno za početak nastave prema uputstvima ministarstva.” navodi Jovanović.

Nabavka udžbenika je uvek najveća stavka u budžetu roditelja pred početak školske godine. Stoga je, dodaje Jovanović, omogućeno kao i svake godine da se udžbenici naruče i plaćaju u više rata a za socijalno ugrožene porodice i roditelje koji imaju treće dete, obezbede besplatni udžbenici.

“To su škole odradile na vreme” kaže Jovanović i navodi da su roditelji na kraju predhodne školske godine doneli potvrde da su korisnici socijalne pomoći ili da imaju treće dete.

“Oni su upisani i za njih se očekuje besplatna nabavka udžbenika preko ministarstva. Prema poslednjim informacijama koje imamo, to bi trebalo da bude u narednih desetak dana. Imamo informaciju da je počelo pakovanje i distribucija po okruzima. Dok za učenike za koje roditelji plaćaju udžbenike u više rata, stiglo je preko 80% tih knjiga koje su već podeljene deci”, zaključuje Jovanović

Poslovođa knjižare Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Kosovskoj Mitrovici Željko Vukosavljević, kaže za Radio Kosovsku Mitrovicu da je knjižara ove godine odlično snabdevena.

“Imamo sve udžbenike za nastavu od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola i za sve srednje stručne škole i Gimnaziju. Cene kompleta udžbenika su ostale na prošlogodišnjem nivou iako ima i nekih knjiga koje su poskupele. Na primer najskuplji su udžbenici za sedmi razred i komplet staje preko 17.000 dinara”, kaže Vukosavljević.

Roditelji đaka koji knjige nisu poručili preko škole i ovog septembra čekali su uglavnom poslednji memenat kako bi deci kupili udžbenike a kako kažu, kupovinu bi im olakšalo kada bi odjednom imali čitav spisak potrebnih knjiga za školu, a voleli bi i kad bi znali unapred izdavače i autore. Za taj problem zna i Željko i kaže da razume roditelje.

“Upoznati smo, očekuju e-autore udžbenika, ima izmena u programima pa prema tome izvesno je da će se potražnja nastaviti i posle 15. septembra”, rekao je Vukosavljević.

Ostalom ove godine je mnogo manji problem snabdevenost udžbenicima, ako izuzmemo cene i opterećenost kućnog budžeta a i sve manju mogućnost korišćenja starih udžbenika, zbog izmene plana i programa i izdavača.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još