• Početna>
  • Vesti>

Stejt department: Korupcija i politička nestabilnost prepreke za strana ulaganja na Kosovu

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Kosovo ima potencijal da privuče direktne strane investicije, ali je ograničeno da to učini zbog nemogućnosti da reši ozbiljna strukturna pitanja, kao što su politička nestabilnost i mešanje politike u ekonomiju, korupcija, neodrživo snabdevanje električnom energijom, siva ekonomija, teškoće u imovinskim pravima i vladavini prava. To je navedeno u najnovijem izveštaju američkog Stejt departmenta za Kosovo, u vezi sa investicionom klimom tokom 2020. godine.

Prema izveštaju, pandemija kovid -19 verovatno neće dovesti do značajnih trajnih promena u investicionim planovima.

“Vlada je od aprila 2020. godine usvojila neke vanredne mere koje nisu zahtevale zakonodavne promene. Sve ove mere su privremene i usmerene su na održavanje nivoa zaposlenosti i pomoć preduzećima u održavanju likvidnosti.  To ne utiče na šire okruženje investicione politike“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se navodi da su mnoge međunarodne finansijske institucije predviđale da će stope ekonomskog rasta na Kosovu pasti i do pet procenata.

Izveštaj pokazuje da je tokom 2019. godine od neto priliva stranih direktnih investicija na Kosovu bilo oko 250 miliona evra.

„U 2019. godini neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) na Kosovu procenjen je na 292 miliona dolara  (247 miliona evra),  što je blizu desetogodišnjeg proseka koji iznosi oko 296 miliona dolara . Najveći deo sredstava stranih direktinih investicija  uložen je u oblast nekretnina, finansijskih usluga i energije. Sektori hrane, informacione tehnologije, infrastrukture i energetike su u porastu i verovatno će privući nove strane direktne investicije“, navodi se u izveštaju.

Izveštaj američkog ministarstva navodi i da je sector vladavine prava i dalje slab u pogledu sprovođenja zakona.

„Iako je sektor pravde i dalje slab u primeni, kosovski zakoni su u skladu sa međunarodnim standardima u pogledu podrške i zaštite investicija. Kosovo je 2016. godine ratifikovalo Zakon o strateškim ulaganjima čiji je cilj bio da olakša ulazak na tržište investitorima u ključnim sektorima “, saopteno je u izveštaju i navedeno da sektor  životne sredine na Kosovu postaje sve više politizovan.

Takođe, je navedeno da je Kosovo  privuklo niz značajnih investitora, uključujući nekoliko međunarodnih firmi i američkih franšiza.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još