• Početna>
  • Vesti>

Koha: Nikad pre iz EU nisu tako jasno rekli da Kosovo za njih nije država

Odavno je poznato da se Kosovo u Evropskoj uniji ne tretira kao suverena država, ali zvaničnici EU su to pitanje uvek relativizovali govoreći o “evropskoj perspektivi”, piše Koha.

U tekstu se navodi da, međutim, nikada do sada nije tako jasno rečeno da Kosovo nije država za Evropsku uniju i da se ne može prijaviti za članstvo u EU, kao što je to nedavno učinio portparol EU Peter Stano na konferenciji za novinare.

Koha podseća da je Stano ovo rekao odgovarajući na pitanje da li Kosovo može da se prijavi za članstvo u EU, pošto je sada deo obaveze u dokumentima potpisanim u Vašingtonu, gde je obećno da se neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama.

Stano nije želeo da komentariše šta se dogodilo u Vašingtonu, rekavši da je se to tiče  strana u dogovorima, a ne EU, već se ograničio na pojašnjenja u vezi sa mogućnošću da Kosovo aplicira za članstvo u EU.

“Što se tiče vašeg pitanja da li će Kosovo moći da se prijavi za članstvo u EU, bojim se da moram da vas podsetim na činjenicu da još uvek postoji pet država članica koje to nisu priznale.  Kosovo još uvek nije u mogućnosti da podnese formalnu prijavu za članstvo u EU“, rekao je portparol EU, dodajući da Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu.

Rekao je i da EU godinama intenzivno sarađuje sa Kosovom kako bi mu pomogla da se kreće ka evropskim integracijama i u jednom trenutku će biti moguće da se prijavi za članstvo.

Dijalog i normalizaciju odnosa sa Srbijom nazvao je nečim što je povezano sa procesom integracije u EU za obe strane, i za Kosovo i za Srbiju.

Izvor Koha ditore/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još